Boli

# Centrul de Transfuzie Sanguina #beneficii donare sange #donare sange

Beneficiile donarii de sange

Donarea de sange are efecte terapeutice atat pentru cei aflati in situatii critice, dar si pentru cel care face actiunea umanitara. Cercetarile au demonstrat ca donarea de sange reduce riscul de infarct miocardic si chiar de cancer!

Donarea sangelui elimina o parte din continutul de fier din organism, care influenteaza practic grosimea si textura sangelui. Un nivel ridicat de fier accelereaza procesul de oxidare a colesterolului, ceea ce duce la aparitia bolilor cardiovasculare, conform unui studiu aparut in "Jurnalul Asociatiei Medicale Americane".

Conform sursei citate, persoanele care doneaza sange o data la 6 luni prezinta mai putine atacuri vasculare cerebrale, precum si atacuri de cord.

„Studiile au aratat ca donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange. In plus, in cazul lor, riscul de accident vascular scade cu 30%. si acest lucru este firesc, deoarece vascozitatea sangelui nu creste. Luand sange din trei in trei luni, organismul inlocuieste periodic masa de sange si in felul acesta nu-l lasa sa se ingroase. Practic, dispar conditiile care favorizeaza formarea trombilor (n.r. – cheagurilor)”,a explicat Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, pentru adevarul.ro.

„Organismul este un mecanism extrem de complex si intotdeauna cand se intampla ceva, imediat toate sistemele de aparare intra in alerta si se mobilizeaza pentru a restabili echilibrul de functionare si a corecta ceea ce a fost dat peste cap. in cazul nostru, maduva inlocuieste sangele extras cu elemente tinere, ceea ce nu e deloc rau, ba dimpotriva", a completat medicul.

6.600 de romani au donat sange dupa tragedia din Colectiv

Anul acesta, dupa tragedia din Colectiv, romanii au sarit in ajutorul tinerilor aflati pe patul de spital. In luna noiembrie, 8.000 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Bucuresti pentru a dona sange, dintre care 6.600 au fost admise pentru donare, cifra reprezintand o crestere de peste 50% a fluxului normal de donare. Cu toate acestea, nevoia de sange din Bucuresti, cel mai mare consumator de sange la nivel national, depaseste cu mult oferta existenta.

„Avem nevoie de mult mai mulţi donatori constanti in Bucuresti. Ne trebuie minimum 500 de donatori pe zi pentru a face fata nevoii de sange. Trebuie sa devenim o tara in care donarea de sange este un act normal de generozitate, nu un gest punctual influentat de o tragedie personala sau colectiva”, a spus dr Doina Gosa.
 

Pentru a veni in ajutorul celor care intentioneaza sa doneze sange, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti lanseaza in premiera un sistem de programari online pentru toti cei care sunt interesati sa doneze sange.

„Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari in urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat dupa tragedia de la Colectiv ajuta personalul medical si pacientii in egala masura. Sistemul permite o programare optima a fluxului de donatori, astfel incat nevoile de sange din spitalele din Bucuresti sa fie constant deservite. Tot ceea ce au de facut cei care vor si pot sa doneze sange este sa completeze acest formular online si vor fi contactati telefonic ulterior pentru a-i programa sa doneze sange. Le multumesc inca o data voluntarilor care ne-au sprijinit dupa tragedia de la Colectiv si a caror initiativa a continuat si acum, prin acest sistem pe care l-au dezvoltat pro-bono”, a declarat Dr. Doina Gosa director al Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Nu oricine poate dona sange

Chiar daca este nevoie permanent de sange, nu oricine poate dona. Exista o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sange si pentru a proteja astfel sanatatea celui care il primeste.

Pentru a deveni donator de sange trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  • varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani 
  • greutate peste 50Kg 
  • puls regulat, 60 -100 batai/minut.
  • tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg 
  • sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale 
  • femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala 
  • sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii 
  • sa nu fi fost sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

De asemenea, orice persoana care a avut sau are una dintre urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) sase dioptrii, cancer nu poate dona.

Daca cei interesati se incadreaza in conditiile de donare, atunci trebuie respectate o serie de cerinte simple inainte de a dona sange.

Avantajele donarii de sange

Chiar daca sangele este considerat o resursa nationala, donarea fiind un act voluntar, anonim si neremunerat, exista o serie de beneficii pentru cei care doneaza sange. Dupa fiecare donare de sange donatorii beneficiaza gratuit de analize de sange: hemoleucograma, glicemie, analize hepatice si pentru infectia cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, acestia pot beneficia o data pe an de un set complet gratuit de analize.

Cei care efectueaza o donare completa (450 ml sange) au dreptul sa primeasca, la cerere, si alte beneficii, precum:  

  • 7 tichete de masa.
  • Zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii.
  • Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange.
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

Pentru mai multe informatii despre donarea de sange accesati www.ctsbucuresti.ro si pagina de Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare