Boli

#apartie diabet #provocare diabet #coronavirus #diabet

Avertismentul medicilor: Covid-19 poate provoca aparitia diabetului

Numerosi experti din intreaga lume atrag atentia asupra efectelor secundare cu care pacientii se confrunta dupa infectare cu noul coronavirus. Se pare ca boala duce la declansarea diabetului, nu numai la adulti, ci si in cazul copiilor, scrie Reuters, citat de News.ro.

 

Un tata tanar din Mario Buelna, SUA, in varsta de 28 de ani, a fost diagnostocat cu noul coronavirus in iunie, dupa ce a facut febra si a prezentat dificultati respiratorii. Cateva saptamani mai tarziu, parea se se fi recuperat, insa a inceput sa aiba o stare de slabiciune care a avansat rapid, apoi a inceput sa si verse. Ulterior, barbatul a lesinat in locuinta sa din Mesa, Arizona.

Ambulanta l-a transportat la un spital din apropiere, unde a fost diagnosticat cu diabet de tip 1, desi pana atunci nu avusese nicio problema de sanatate. Mai mult, acesta a facut o forma atat de grava, incat a ajuns la spital in coma. Medicii i-au spus ca diabetul ar fi fost declansat de infectia cu noul coronavirus, de care suferise cu putin timp in urma.

Din pacate insa, nu este un caz izolat. Numeroase persoane au fost dignosticate cu diabet dupa ce s-au infectat cu noul coronavirus, desi nu aveau antecedente medicale. 

Multi experti sunt convinsi ca boala Covid-19 poate declansa instalarea diabetului, atat la adulti cat si copii care nu au factori de risc traditionali.

“Covid-10 poate provoca diabet. Aceste cazuri vin din fiecare colt al lumii si de pe fiecare continent”, sustine dr. Francesco Rubino, cercetator in domeniul diabetului zaharat si presedinte pentru chirurgie bariatrica si metabolica la King’s College London.

Se stie deja ca oamenii care au diabet prezinta riscuri mult mai ridicate sa faca forme grave de Covid-19 si sa moara din acest motiv. In luna iulie, oficiali americani din domeniul sanatatii au constatat ca aproape 40% dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19 aveau diabet. In prezent, cazuri precum cel al lui Buelna sugereaza ca legatura dintre cele doua boli este in ambele sensuri.

Desi tot mai multi medici semnaleaza acest lucru, sunt necesare cercetari pentru a afla cum poate coronavirusul sa declanseze aparitia diabetului si care sunt pacientii predispusi sa sufere de diabet dupa infectie. 

Sursa: stirileprotv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului