Boli

#canicula #medicamente #deshidratare #odihna

Atentie la medicamente pe timp de canicula

Canicula poate avea din pacate o influenta nefasta asupra sanatatii oamenilor, putand provoca atat tulburari fizice, cat si psihice. Aceste tulburari pot fi intensificate de admninistrarea unor tratamente medicamentoase, ceea ce inseamna ca persoanele care iau pastile in zilele caniculare se pot confrunta cu situatii neplacute.


In general, anumite medicamente in combinatie cu temperaturi foarte ridicate pot provoca dereglari ale mecanismului de adaptare a organismului, deshidratare , stari de oboseala si chiar pierderi de saruri prin transpiratie excesiva .


Medicamente care pot provoca stari neplacute


Anti-reumaticele, anti-epilepticele, sarurile de litiu, unele anti-diabetice orale, anumite medicamente pentru scaderea colesterolului sunt doar cateva medicamente care pot provoca o deshidratare puternica.


Hormonii tiroidieni, medicamentele pentru tratarea Parkinson -ului, neuro-epilepticele sau cele care limiteaza cresterea debitului cardiac incetinesc functia de termoreglare a corpului.


Diureticele, unele antibiotice, antiviralele si anti-inflamatoarele non steroidiene pot afecta functia renala prin marirea diurezei.


Cum pot fi prevenite aceste probleme


Cere sfatul medicului


In primul rand, evita automedicatia. Cere medicului  mai multe informatii despre medicamentele pe care ti le recomanda si intreaba-l daca acestea, in combinatie cu temperaturile ridicate, pot avea efecte secundare.


Hidrateaza-te


Bea cat mai multe lichide, incepand de la apa si ceaiuri pana la limonade si socate. Daca doi litri de lichide ti se pare mult, incearca totusi sa bei  4 – 5 pahare pe zi, chiar daca nu iti este sete. In acest fel, nu vei mai avea probleme cu deshidratarea.


De asemenea, este recomandat sa faci dusuri cu apa calduta de aproximativ 3 ori pe zi pentru a restabili temperatura corpului.


Acumuleaza saruri minerale


O dieta alimentara bogata in saruri minerale te va ajuta sa scapi de grija faptului ca din cauza temperaturilor ridicate poti pierde o cantitate prea mare de saruri. Printre alimentele cele mai bogate in saruri se afla lamaile, portocalele, spanacul, apa minerala, cerealele, lactatele, ciupercile si nucile.


Odihneste -te


Evita sa iesi afara si sa te supui direct razelor arzatoare ale soarelui. Odihneste-te cat de mult poti si, daca este posibil, dormi la amiaza.


Sursa foto : wallpaperstock.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare