Boli

#astenie #toamna #oboseala #depresie

Astenia de toamna

Una din zece persoane sufera de astenia de toamna, potrivit mai multor studii de specialitate. Aceasta dereglare, care apare de obicei la schimbarile de temperatura, este caracterizata prin oboseala, epuizare fizica si psihica, lipsa de energie si chiar depresie.

 

Cauzele asteniei de toamna

 

astenia de toamna este cauzata in general de inadaptarea organismului la diferentele de temperatura intre zi si noapte.

De asemenea, cantitatea mai mica de lumina si soare si alimentatia neadecvata sunt alte cauze ale asteniei de toamna. Stilul de viata dezordonat, programul haotic, lipsa odihnei si a unui program de exercitii fizice usoare pot cauza astenia.

 

Simptomele asteniei de toamna

 

Tristetea si melancolia inexplicabile, nervozitatea, lipsa apetitului, durerile de cap sau oboseala sunt doar cateva dintre simptomele asteniei de toamna.

Formele mai severe de astenie se pot manifesta si prin momente trecatoare de pierdere a memoriei, tensiune arteriala scazuta , lipsa interesului sexual sau slabiciune musculara.  Astenia de toamna vine la pachet si cu indispozitie si senzatia ca totul merge prost. Astenia se manisfesta la orice varsta, in special la femeile cu o viata activa si stresanta.

 

Ajuta organismul sa treaca peste astenia de toamna

 

Pentru a usura simptomele asteniei de toamna este indicat sa urmezi cativa pasi simpli. Astfel iti vei recapata vitalitatea si tonusul pozitiv.

Acorda mai multa atentie alimentatiei. Scoate din dieta ta zilnica grasimile, pastele fainoase si dulciurile. Inlocuieste-le cu fructe si legume proaspete, lactate si carne slaba. Consuma mai multe cereale si fibre.

Fa mai multe plimbari in aer liber. In aceasta perioada, organismul are nevoie de lumina directa a soarelui. Incearca sa mergi mai mult pe jos.

Dormi cel putin 8 ore pe noapte si evita sa pierzi noptile. Rezerva timpul liber activitatilor relaxante.

 

Suplimente nutritive pentru astenia de toamna

 

La venirea anotimpului racoros este indicat sa aduci oragnismului un aport de vitamine si subtante nutritive. Acestea te vor ajuta sa treci mai usor peste momentele de slabiciune si sa invingi astenia de toamna.

Laptisorul de matca este unul dintre substantele nutritive recomandate pentru intarirea organismului. Actioneaza ca un stimulent, tonifiaza organismul si este foarte eficient in starile de oboseala.

Polenul este un tonic general. Intinereste mintea, creierul si viata emotioanala. Este revigorant si aduce un aport important de energie.

Drojdia de bere contine complexul de vitamine B, ajuta la revigorarea si detoxifierea organismului. Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, drojdia de bere este de ajutor in intarirea sistemului imunitar si in statarea anemiei.

Metalele, mineralele si oligoelementele precum cuprul, fosforul, fierul si magneziul ajuta organismul in momentele de oboseala si depresie. 

 

Tratamente cu produse naturiste pentru astenia de toamna

 

Tot la trecerea de la anotimpul cald la cel rece este indicat sa iei si cateva suplimente naturiste.

Guarana este o planta originara din padurea amazoniana . Fructele sale sunt bogate in calciu, fosfor, potasiu si magneziu. Are proprietati antidepresive si este un stimulent fizic si mental.

Ginsengul ajuta la cresterea vitalitatii, intensifica activitatea mentala si fizica.

Ghimbirul, cu mirosul sau patrunzator si placut, aduce un aport de vitalitate si intensifica starea de bine. Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxand si detensionand musculatura.

Maca, o planta originara in America de Sud, contine nutrienti puternici, care duc la ameliorarea starii de oboseala. Planta are in compozitie multi aminoacizi, acizi grasi, calciu si fier. Stimuleaza metabolismul, creste rezistenta la stres, imbunatateste viata sexuala, incetineste procesul de imbatranire si intareste puterea de concentrare.

 

Sfaturi utile

 

Bea mai mult ceai. In zilele racoroase de toamna, incearca sa bei in fiecare dupa-amiaza o cana cu ceai fierbinte si aromata. Ceaiul de tei, indulcit cu miere si cu o felie de lamaie va avea efecte benefice asupra starii tale generale.

Fa mai multe exercitii. In fiecare dimineata, inainte de a-ti incepe programul obisnuit, fa cateva miscari de intindere. Muschii se vor detensiona, iar tu te vei relaxa. Poti de asemenea sa faci si usoare exercitii de incalzire.

Relaxeaza-te cu o baie fierbinte. Incearca ca o data pe saptamana sa iti acorzi cateva momente de rasfat. Umple cada cu apa, saruri de baie si uleiuri esentiale si uita de toate grijile de peste zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare