Boli

#astenia de primavara #astenie #primavara #combatere astenie de primavara #simptome astenie de primavara

Astenia de primavara. Cum te afecteaza si cum poti scapa de ea

Primavara a venit, soarele straluceste, florile au inflorit si, in timp ce totul revine la viata, tu te simti mai somnoros ca niciodata. Te intrebi ce se intampla? Astenia de primavara, cunoscuta si sub denumirea de letargie de primavara, este o tulburare foarte reala care ii face pe cei afectati sa se simta excesiv de obositi, lenesi si chiar deprimati. Astfel ca schimbarea sezonului poate avea un impact asupra ritmului corpului nostru.

Ce este astenia de primavara?

Aceasta stare de oboseala este deseori descrisa ca o tulburare afectiva sezoniera inversa. De obicei, ne gandim la oboseala si depresie in zilele de iarna scurte, reci, dar si primavara poate crea aceste simptome. Teoria este ca, pe masura ce zilele devin mai lungi, corpurile noastre isi refac automat nivelul hormonilor. Cand vine primavara, corpul nostru reactioneaza la nivelul crescut de lumina si elibereaza mai mult serotonina, hormonul de activitate. Schimbarea poate reprezenta o povara grea pentru organism, ceea ce ne face sa ne simtim obositi pentru cateva saptamani pana cand ajungem corpul nostru se echilibreaza.

In mod obisnuit, astenia de primavara dureaza aproximativ 2-3 saptamani, intre martie si aprilie, cand ne obisnuim cu noul ceas mondial si cu zilele mai lungi.

Cum iti dai seama ca ai astenie de primavara?

Simptomele asteniei de primavara sunt diferite pentru fiecare persoana. Adesea, persoane afectate de astenie au simptome precum:

  • Oboseala
  • Iritabilitate
  • Ameteala
  • Dureri de cap
  • Sensibilitate ridicata la schimbarile climatice
  • Deprimare

Cum sa depasesti astenia de primavara?

  1. Incepe sa mananci mai sanatos

Incepe ziua cu un mic dejun sanatos. Nu e nevoie sa mananci un mic dejun complet in fiecare zi, dar cel putin sa mananci fructe, fulgi de ovaz, iaurt sau fulgi de porumb. Acest lucru te va ajuta sa stimulezi energia dimineata si, de asemenea, vei obtine toate vitaminele si mineralele necesare pe care trebuie sa le iei. In plus, bea suficienta apa pentru a-ti mentine corpul hidratat si pentru a scapa de toxine.

  1. Exercitii fizice

Exercitiile fizice te vor ajuta sa reduci stresul, sa scada anxietatea, precum si sa iti imbunatatesti sistemului imunitar. Prin urmare, sportul reduce riscul de imbolnavire.

  1. Gandeste pozitiv

Nu te concentra pe cat de obosit te simti. Incearca sa inlaturi acest gand din minte. Schimba modul de gandire si gandeste pozitiv. Daca acest lucru nu functioneaza, incearca sa faci pauze in timpul zilei la locul de munca si sa socializezi cu cei din jur. Acest lucru te va ajuta sa iti reincarci energia si sa iti reimprospatezi mintea.

  1. Asculta-ti corpul

Corpul iti transmite ce are nevoie. Trebuie doar sa il asculti si sa actionezi in consecinta. Daca ai inceput sa te simti tot mai obosit, culca-te mai devreme si dormi mai mult. Pentru stabilitatea ta emotionala, poti incerca si yoga, meditatia sau orice fel de practica similara.

Daca simti aceste efecte ale asteniei de primavara, stii ca este normal si aceasta stare va trece pe cont propriu in doar cateva saptamani. In cele din urma, simptomele ar trebui sa dispara pana la mijlocul lunii aprilie. Corpul va fi obisnuit cu noul sau ritm, iar tu te vei fi din nou plin de viata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului