Boli

Astenia de primavara... ataca

Bucuria venirii primaverii este adesea umbrita de aparitia unei stari de oboseala generala, incapacitate de concentrare , fara cauze bine determinate, denumita „neoficial” astenie de primavara . Termenul de „ astenie ” nu este recunoscut oficial in medicina, specialistii afirmand ca, de multe ori, in spatele asteniei se pot ascunde boli grave. Epuizat, lipsit de vitalitate din cauza carentelor vitaminice, organismul se resimte odata cu venirea anotimpului cald. De aceea, inca de la bun inceput trebuie sa retineti ca astenia nu trebuie confundata cu oboseala survenita dupa un efort fizic sau intelectual prelungit, ci este cauzata de diminuarea profunda a resurselor energetice din organism. Simptome multiple astenia de primavara se manifesta adesea prin oboseala accentuata, ameteli, dureri de cap persistente, stari de greata si lipsa poftei de mancare. Deseori, pe langa epuizarea fizica apar si simptome psihice cum ar fi o teama permanenta nejustificata, ingrijorare, descurajare, tristete, dereglari ale somnului, o stare de iritare, ganduri depresive, dar si palpitatii sau incapacitate de concentrare. Alimentatia, cea mai importanta Modul in care va hraniti in aceasta perioada este extrem de important pentru intarirea rezistentei organismului. Consumul de legume proaspete, specifice primaverii ( salata, ridichi de luna, urzici, untisor, ceapa verde), atat de bogate in vitamine ajuta organismul sa lupte si sa devina mai rezistent. Foloseste laptele de soia in locul celui animal deoarece iti va detoxifia ficatul. Doza recomandaa este de 350 de ml de trei ori pe zi, timp de cateva saptamani. De asemenea, bea cel putin doi litri si jumatate de apa in fiecare zi, in stare naturala sau sub forma de ceaiuri, sucuri naturale de fructe sau legume si incearca sa elimini complet bauturile cu continut de cofeina. Sport, mai mult decat somn Specialistii afirma ca solutia pentru a scapa de oboseala nu este somnul, ci sportul. Pe langa faptul ca tonifica organismul fizic si psihic, acesta ajuta si la eliberarea endorfinelor, asa-numitii hormoni ai fericirii. Corpul se va obisnui, iar efectele benefice nu vor intarzia sa apara. Plimbarile in aer liber, in locuri cu multa verdeata sunt cele mai indicate. Iata cateva sfaturi care va pot fi de un real ajutor:
  • Miscarea in aer liber este un bun remediu pentru a iesi din starea apatica;
  • Incercati sa va odihniti mai mult;
  • Faceti o cura cu legume si fructe proaspete;
  • Consumati cereale la micul dejun;
  • Renuntati la alcool si nu fumati macar pe perioada cand va simtiti cel mai rau. Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre astenia de primavara puteti intra pe forum acasa.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare