Boli

# apnee #tratament #boli #caracteristici #apnee de somn #cai respiratorii

Apneea in somn: caracteristici, complicatii si tratament

Sindromul de apnee in somn (SAS) este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii in timpul somnului. SAS reprezinta o problema frecventa in randul adultilor si foarte rar intalnita la copii.

Apneea de somn apare cand o persoana nu mai respira timp de 10 secunde sau mai mult. Somnul este intrerupt din cauza respiratiei inadecvate si a nivelului scazut de oxigen din sange. In unele cazuri, persoanele care sufera de apnee de somn se trezesc complet, insa exista si situatii cand se trece de la un nivel profund al somnului, la unul superficial.


Tipuri de apnee de somn

Exista trei tipuri de apnee de somn:

1. apneea centrala: este provocata de o problema la nivelul creierului, care il impiedica sa activeze muschii respiratori in timpul somnului;
2. apneea obstructiva: apare cand creierul trimite semnale muschilor, iar acestia fac un efort pentru a respira. Actiunea nu are insa rezultatele dorite, deoarece aerul este obstructionat si este impiedicat un flux adecvat de aer;
3. apneea mixta: debuteaza ca o apnee centrala si se termina ca o apnee obstructiva.


Probleme care pot aparea din cauza apneei de somn

Apneea de somn poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea altor afectiuni medicale.

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune), insuficienta cardiaca, tulburarile de ritm cardiac, ateroscleroza, hipertensiunea pulmonara, rezistenta la insulina si uneori moartea sunt unele dintre cele mai cunoscute complicatii care pot aparea daca apneea de somn nu este tratata. De asemenea, problemele de memorie, depresia, anxietatea si boala de reflux gastroesofagian sunt posibile complicatii ale apneei in somn.


Tratamentul apneei de somn


1. Terapii pentru tratarea apneei de somn

Primul pas pentru tratarea apneei de somn este schimbarea stilului de viata. Alimentatia si stresul pot reprezenta unele dintre cauzele problemelor din timpul somnului. Consuma alimente care sa te ajute sa adormi mai repede, renunta la vicii cu cateva ore inainte de a dormi (ciocolata, tigari, cafea, sucuri carbogazoase etc.), nu face exercitii fizice inainte de a merge la culcare si detaseaza-te de toate problemele din timpul zilei, astfel incat sa nu ai niciun fel de preocupare atunci cand dormi. Acestia ar fi primii pasi pentru a trata apneea de somn.

Pe de alta parte, exista dispozitive de respirat care te pot ajuta sa dormi mai bine. Cea mai eficienta metoda terapeutica este ventilatia cu presiune pozitiva continua (CPAP- Continuous Positive Airways Pressure).

In cazul acestei tehnici, este folosit un dispozitiv de ventilatie care furnizeaza un flux de aer continuu, prin intermediul unei masti care se aplica la nivelul fetei.


2. Tratament chirurgical pentru tratarea apneei de somn

Exista mai multe optiuni chirurgicale pentru a trata apneea de somn. Tipul interventiei este ales in functie de anatomia pacientului si de severitatea apneei de somn. Multe dintre aceste interventii sunt sigure, insa pot aparea si riscuri precum sangerari, infectii, dureri, schimbari ale vocii etc.

Printre interventiile chirurgicale care se fac pentru tratarea apneei de somn se numara:

- interventiile chirurgicale la nivelul cailor respiratorii;
- uvulo-palato-faringoplastia (indepartarea excesului de tesut de la nivelul cailor respiratorii);
- interventii la nivel maxilomandibular;
- traheostomie;
- chirurgie bariatrica.

Sursa foto: helpnetpulse.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare