Boli

#antioxidanti #radicali liberi #imbatranire #beta caroten

Antioxidantii si radicalii liberi

Antioxidantii sunt acele substante care protejeaza celulele organismului impotriva imbatranirii si de efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule produse de mediul inconjurator (poluare, praf, razele soarelui, fumul de tigara etc) sau atunci cand organismul descompune alimentele. Radicalii liberi pot afecta celulele si juca un rol important in ceea ce priveste bolile de inima, cancerul si alte afectiuni grave.


Antioxidantii se gasesc intr-o serie de alimente, printre care fructe si legume, nuci, cereale si uneori carne de pasare sau peste.


Substantele antioxidante contin:


Beta-caroten (morcovi, rosii, spanac, broccoli, pepene galben , piersici, cirese, macese etc)
Luteina (varza, spanac, paprika etc)
Seleniu ( alge marine , fructe de mare,ton, macrou,  ficat de vitel, mustar etc)
Vitamina A (morcovi, cartofi dulci, ceapa, usturoi, rosii, spanac, piersici, banane, coacaze galbenus de ou etc)
Vitamina C (citrice, ardei gras, pepene etc)
Vitamina E (uleiurile vegetale de soia, porumb, floarea soarelui, germeni de grau etc).  


Cum actioneaza antioxidantii


In primul rand, pentru a intelege actiunea antioxidantilor, trebuie sa stii ce implica procesul de oxidare . Oxidarea este un proces chimic prin care se transfera electroni de la o anumita substanta catre un agent de oxidare, iar aceasta reactie produce radicalii liberi, responsabili de reactiile chimice produse in lant care au ca rezultat distrugerea celulelor.  Asadar, intr-un final, radicalii liberi (produsi de procesul de oxidare) sunt responsabili de degradare si imbolnavire.


 Oxidarea este produsa atat in interiorul, cat si in exteriorul organismului uman, iar foarte multe persoane nu stiu ca acesta este un proces absolut natural si util pentru sanatate, ajutand la echilibrarea organismului. Totusi, acesta duce la imbatranirea si deteriorarea organismului odata cu trecerea anilor. Spre exemplu, imbatranirea, ridarea pielii este o reactie a procesului de oxidare.


Aici intervin antioxidantii, adica acele substante care au puterea de a neutraliza o parte din radicalii liberi, inhiband astfel procesul de oxidare. Asta inseamna, spre exemplu, ca pielea se va rida mult mai greu decat daca radicalii liberi ar actiona in aceelasi numar.


Antioxidantii sunt produsi direct de catre organism, insa odata cu inaintarea in varsta, acest procedeu devine ingreunat. Totusi, antioxidantii pot fi asimilati si din alimentatie, in special din fructe si legume.


Pentru a incetini procesul de oxidare, trebuie sa faci urmatoarele:

 

  • Opteaza pentru un spatiu de locuit cat mai putin poluant;
  • Evita stresul si oboseala;
  • Renunta la fumat si la consumul de alcool;
  • Fa cat mai mult sport
  • Mananca cel putin 5 fructe si legume proaspete pe zi.


 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.