Boli

#menstruatie #sarcina #sanatate #hemoglobina #sange #vitamine #carenta #oboseala #fier #anemie feripriva

Anemia feripriva, lipsa acuta de fier

Dintre cele peste 100 de tipuri de anemie descoperite, cea mai intalnita este anemia feripriva. Este forma cea mai raspandita din lume si asa cum denumirea indica provine dintr-o carenta de fier – componentul esential al hemoglobinei.

 

Aproape oricine s-a simtit la un moment dat lipsit de putere, inconjurat de tristete si foarte palid la fata. La prima impresie aceste stari nu creeaza ingrijorare mai ales daca ne gandim la stresul cotidian, insa in realitate sunt unele dintre simptomele anemiei.

Primele semne care dau de banuit

Unghiile fragile, parul care cade din ce in ce mai des, rezistenta scazuta la efort, ameteala, transpiratia abundenta, paloarea pielii vizibila in special la nivelul fetei si al palmelor sunt doar o parte dintre simptomele anemiei feriprive. Se spune ca o persoana este anemica daca hemoglobina scade sub 12g% in cazul femeilor si 13g% in cazul barbatilor, ceea ce inseamna ca in acel moment cantitatea de oxigen transportata la celule este insuficienta.

De ce devenim anemici?

Lipsa fierului din alimentatie nu este singura cauza a anemiei, ci exista mai multi factori:

  • Menstruatiile abundente. Pierderile de sange periodice duc la epuizarea fierului din organism si provoaca adesea anemii mai ales atunci cand cantitatea eliminata este foarte mare.
  • Anumite medicamente. Administrarea prelungita a aspirinei sau a anti-inflamatoarelor poate irita peretele stomacal ceea ce duce la aparitia sangerarilor. De asemenea, exista medicamente care pot favoriza pierderea fierului din sange: antihistaminele, antiacidele, tetraciclina etc.
  • Sarcina. Anemia este adesea observata in cursul sarcinii deoarece fatul utilizeaza fierul mamei pentru a produce propriile sale globule rosii .
  • Perioada de crestere. In cazul bebelusilor si al copiilor in crestere, anemia poate fi o afectiune frecventa deoarece pot suferi de o tulburare a organismului – imposibilitatea de a absorbi fierul din alimente (sindrom de malabsorbtie). Copiii cresc atat de repede incat organismul se poate gasi in dificultatea de a mentine cantitatea de fier de care are nevoie pentru a functiona corespunzator.

Chiar si o alimentatie saraca in fier este o posibila cauza a aparitiei anemiei feriprive, la fel ca si o carenta de vitamine importante pentru . De exemplu, vitamina B este necesara pentru prevenirea starilor de oboseala.

Diagnostic si tratament

Diagnosticarea anemiei poate fi facuta doar de catre medic, iar tratamentul acestei boli trebuie luat sub atenta indrumare a acestuia. „Exista anemii in care nu se prescrie fier, ci se merge doar pe stimularea maduvei. Mai intai se trateaza cauza si apoi efectul. Daca este vorba de o sangerare se opreste mai intai sangerarea si apoi se trateaza anemi. De asemenea, daca este vorba de un se rezolva problema principala, iar daca este vorba de o tulburare de absorbtie trebuie rezolvata mai intai aceasta”, afirma medicul Carmen Fleseriu, pentru www.cugetliber.ro.

Anemia feripriva se trateaza printr-un aport suplimentar de fier, administrat pe cale orala, in plus fata de cel adus prin alimentatie. Pentru ca organismul absorbe fierul cu dificultate, cantitatile prescrise de catre medic sunt importante. Acest tratament se urmeaza pe o perioada de cel putin sase luni.

Atentie! Efectele secundare care pot aparea in urma administrarii orale a fierului sunt durerile de stomac sau tulburari de tranzit intestinal.

Cum poti preveni anemia

Cantitatea de fier continuta intr-un aliment nu corespunde celei care va ramane in organism. Tocmai de aceea, pentru ca acest mineral este un element greu absorbit de sistemul digestiv, alimentele trebuie sa contina cat mai mult fier.

Pentru a preveni anemia, este recomandat sa se consume alimente bogate in fier: carne (inima si ficat), peste, fructe uscate (caise, prune, stafide), oleaginoase , legume verzi , cereale etc.

O anemie, chiar severa, poate fi vindecata cu si in 90-180 de zile. Daca acestora li se alatura laptisor de matca si apilarnil, timpul de vindecare se reduce la jumatate. Consumul regulat al mierii sporeste hemoglobina din sange, aceeasi actiune o are si apilarnilul, polenul, si laptisorul de matca bogat in gamaglobulina. Se stie ca aceasta este o proteina proprie plasmei sanguine care face parte din familia imunoglobulinelor (anticorpi), fiind folosita in terapia clasica pentru intarirea imunitatii. Cobaltul, absent in miere dar prezent in polen ajuta mierea si laptisorul de matca in fixarea fierului in hemoglobina” afirma prof. Vasile Andritoiu, apiterapeut pentru www.evenimentul.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare