Boli

#ambliopie #copii #fibra optica

Ambliopia la copii: cum se manifesta si ce solutii de tratament exista

Ambliopia este o afectiune oftalmologica caracterizata prin acuitate vizuala scazuta a unuia dintre ochi. Desi aparent ochiul este perfect normal, imaginile pe care le transmite la creier, sunt incetosate. Ambliopia apare in copilarie, iar majoritatea copiilor nu isi dau seama ca au o problema de vedere. Aceasta afectiune poate fi diagnosticata doar in cadrul unui consult oftalmologic. Odata depistata, poate fi tratata eficient, iar recuperarea ramane stabila pe viata.

 

Cum se manifesta ambliopia la copii

Ambliopia nu are simptome care se pot depista usor. De aceea, parintii trebuie sa fie foarte atenti la semnele care pot transmite faptul ca cel mic sufera de ambliopie:

  • Ochii nu fixeaza acelasi punct.
  • Ochii nu se misca in acelasi timp si in aceeasi directie.
  • Isi tine capul intors intr-o parte, mai ales la activitatile de aproape.
  • Nu se orienteaza bine in spatiu, nu apreciaza bine distantele.
  • Nu ii place sa aiba un ochi acoperit (se poate verifica prin joc).

Daca macar 2 din aceste semne sunt sesizate de parinti, trebuie sa mearga de urgenta la un control oftalmologic. 

Ambliopia nu se poate corecta cu ajutorul ochelarilor

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan explica faptul ca „in ambliopie, corectia optica nu este eficienta. Pacientul obtine uneori o imbunatatire usoara, nesemnificativa, a acuitatii vizuale. Insa, corectia optica corect prescrisa are mare importanta in dezvoltarea vederii, in cadrul protocolului de terapie vizuala recomandat.”.

Totodata, parintii trebuie sa stie ca ambliopia nu dispare in timp, ci se poate agrava. Acuitatea vizuala la ochiul ambliop poate scadea si mai mult. E nevoie de interventie de specialitate. Partea buna este ca exista pentru ambliopie tratament non-invaziv, fara operatie sau tratament medicamentos.

Tratament pentru ambliopie la copii

In prezent, pentru ambliopie la copii se foloseste terapia vizuala - o metoda prietenoasa si eficienta. In cadrul acesteia, copiii urmeaza o serie de exercitii complexe pentru ochi. Sedintele de terapie au loc atat la clinica, cat si la domiciliu si sunt monitorizate de un terapeut.

Toate exercitiile sunt organizate sub forma de jocuri. Copiilor le plac mult, sunt foarte implicati in efectuarea exercitiilor, iar rezultatele incep sa apara chiar dupa primele sedinte. Odata cu recuperarea vederii ochiului ambliop, creierul incepe sa proceseze imaginile venite de la ambii ochi, le combina si dezvoltand astfel vederea stereoscopica. Copiii incep sa aprecieze corect distantele fata de obiecte si se orienteaza mai eficient in spatiu. Asadar, incep sa perceapa corect mediul inconjurator. Totodata, exercitiile ii ajuta la imbunatatirea coordonarii ochi-mana si la procesarea corticala eficienta a stimulilor vizuali.

Durata tratamentului depinde de mai multi factori: gradul ambliopiei, varsta copilului, abilitatile psiho-cognitive etc.

Unde se trateaza ambliopia la copii in Romania

In Romania, sunt putini specialisti care trateaza ambliopia la copii cu ajutorul terapiei vizuale. Un departament dedicat gasiti la Clinica Optisan din Zalau. Pacienti din intreaga tara si-au recuperat vederea cu ajutorul terapiilor folosite la Optisan. O parte din sedintele de terapie se efectueaza la clinica iar apoi terapia vizuala este continuata la domiciliu, ceea ce ii ajuta pe pacientii aflati la sute de kilometri sa urmeze tratamentul si apoi sa revina doar pentru verificarea performantelor inregistrate si consolidarea rezultatelor.

Mai multe detalii despre tratamentul pentru ambliopie la copii gasiti aici:

www.optisan.ro

T: +40360086888

M: +40746672215

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare