Boli

#simptom alzheimer #simptome alzheimer #boala alzheimer #alzheimer

Alzheimer, simptomul ciudat pe care-l poti avea zilnic, fara sa stii

Un nou studiu scoate la iveala detalii noi despre boala Alzheimer, care afecteaza din ce in ce mai multe persoane in ultimii ani. Oamenii de stiinta au descoperit acum ca foarte multi oameni prezinta adesea un simptom specific acestei boli, fara sa isi dea seama. Acest simptom, pe care foarte multe persoane il ignora, poate fi insa un semn precoce al bolii.

Astfel, daca atipesti adesea in timpul zilei, este posibil sa fie un simptom timpuriu al Alzheimerului, arata cel mai recent studiu realizat de la Universitatea California din San Francisco, care au publicat un studiu in jurnalul Alzheimer & Dementia.

Aceasta atipeala neobisnuita poate fi datorata faptului ca zonele creierului care te tin treaz in timpul zilei sunt deteriorate in primele etape ale bolii, motiv pentru care persoanele cu Alzheimer pot atipi excesiv, cu mult inainte de a incepe sa aiba probleme cu memoria, arata autorii studiului.

Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca deteriorarea regiunilor creierului implicate in starea de veghe in timpul zilei a fost cauzata de o proteina numita Tau. Acest lucru aduuce mai multe dovezi ca proteina tau poate juca un rol mai mare in Alzheimer decat proteina beta amiloid mai studiata, au mentionat cercetatorii.

„Lucrarea noastra aduce dovezi definitive conform carora zonele creierului care promoveaza trezirea degenereaza din cauza acumularii de proteine tau - nu amiloid - din cele mai incipiente stadii ale bolii", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Lea Grinberg, profesor asociat de neurologie si patologie la Centrul de memorie si imbatranire si membru al Global Brain Health Institute de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

Pentru realizarea acestui studiu au fost analizate creierele a 13 pacienti cu Alzheimer decedati si sapte persoane care nu aveau boala. Astfel, cercetatorii au descoperit ca boala Alzheimer ataca regiunile creierului responsabile de starea de trezire in timpul zilei si ca aceste regiuni sunt printre primele afectate de boala. Concluziile analizei lor sugereaza ca o atipire excesiva in timpul zilei ar putea fi un simptom precoce al Alzheimerului.

In creierele afectate de Alzheimer s-a gasit o acumulare semnificativa de Tau in toate cele trei centre de promovare a starii de veghe (trezire) examinate de cercetatori, iar acele regiuni au pierdut pana la 75% din neuronii lor.

Potrivit autorului principal al studiului, dr Jun Oh, un asociat de cercetare in laboratorul Grinberg, „este remarcabil pentru ca nu este doar un singur nucleu cerebral care degenereaza, ci intreaga retea care promoveaza trezirea. (...) In mod crucial, acest lucru inseamna ca creierul nu are cum sa compenseze, deoarece toate aceste tipuri de celule legate functional sunt distruse in acelasi timp", a explicat Oh.

„Se pare ca reteaua care promoveaza trezirea este deosebit de vulnerabila in boala Alzheimer", a spus mai aratat cercetatorul, intr-un comunicat de presa UCSF.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare