Boli

#melanom #ten #piele #alunita

Alunitele, sanatatea in pericol ?

Francezii le numesc picaturi de frumusete, insa denumirea lor stiintifica este nevi pigmentari . Exista persoane pentru care alunitele nu reprezinta o particularitate a frumusetii, ci dimpotriva un motiv de ingrijorare.

 

De fapt, din punct de vedere medical alunita este o tumoare benigna care poate aparea in orice moment al vietii si in orice loc de pe piele. Aceasta tumoare se dezvolta prin inmultirea unor celule ale pielii care se numesc melanocite care produc o substanta pigmentara, inchisa la culoare – melanina.

 

Cum arata o alunita ?

 

Alunitele sunt de diferite dimensiuni iar nuanta lor difera: pot fi maro inchis, maro deschis, usor albastrui, pot aparea ca niste pete pe piele sau mici excrescente, din care cresc sau nu fire de par. Cel mai adesea apar pe fata si pe gat, dar si pe abdomen sau pe spate. Istoria naturala a alunitelor arata ca acestea apar in primii trei ani de viata, la pubertate si rareori dupa 30 de ani, iar numarul lor scade dupa varsta de 40-50 de ani.

 

Ce alunite au potential cancerigen?

 

Pigmentarea cutanata este al doilea factor de risc cu transmitere genetica. In ceea ce priveste expunerea la soare in orele de insolatie maxima, acestea favorizeaza declansarea mecanismelor de aparitie si dezvoltare a nevilor cu potential malign.

Oricine prezinta un oarecare risc de a face melanom, dar existenta unui risc crescut depinde de mai multi factori: expunerea la soare, numarul de alunite de pe piele, tipul de piele, istoricul familial (cauza genetica).

Potrivit statisticilor, aproximativ unul din 10 pacienti diagnosticati cu melanom au in familie istoric de melanom. Daca parintii sau rudele apropiate au avut un melanom atunci se poate spune ca ai o predispozitie familiala. Se pare ca posibilitatea de a face un melanomeste cu 50% mai mare decat o persoana care nu are astfel de rude.

O alunita care isi modifica forma, se decoloreaza, sangereaza, se ingroasa constitie un semnal de alarma in a va prezenta la medic. Acesta va face o analiza anatomopatologica pentru a stii daca trebuie extirpata sau nu. In rest, nimic nu poate face distinctia intre o tumoare benigna si o forma de melanom.

Totusi, persoanele care au foarte multe alunite pe corp prezinta un risc crescut de imbolnavire. In general, aceste persoane prezinta o simptomatologie in sensul ca nu suporta soarele, au pielea foarte deschisa, parul roscat sau blond, atrag foarte usor razele soarelui si se bronzeaza greu.

 

Alunitele nu suporta soarele

 

Este extrem de necesar ca aceste persoane sa se protejeze de soare si sa fie supravegheate regulat de catre un medic care sa urmareasca evolutia alunitelor. Prevenirea este foarte importanta pentru a evita imbolnavirea: evitarea expunerii la radiatiile solare mai ales la orele dupa-amiezii si a bronzarii la solar, folosirea de lotiuni protectoare, a palariilor de soare etc.

Un alt factor care poate dauna foarte grav este tratamentul cosmetic sau epilarea alunitelor, in scopul estetic. In zonele in care exista par pe alunite, acesta trebuie taiat cu foarfeca si nu epilat sau smuls.


Atentie la alunitele „gigant”!

 

Nevus gigant congenital poate aparea la nastere si poate acoperi o parte destul de mare din corp. Alunitele au peste 5 mm, marginile sunt neregulate, culoarea nu e distribuita uniform, suprafata nu e neteda, au aparut sangerari sau mancarimi. Este o boala rara care de cele mai multe ori degenereaza in cancer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare