Boli

#alimente #transmitere #anpc #covid-19

Alimentele se contamineaza cu COVID-19 si sunt o cale de transmitere a noului virus? Ce spun specialistii

Alimentele se contamineaza cu COVID-19 si sunt o cale de transmitere a noului virus? Paul Anghel, directorul general al ANPC, a raspuns la aceasta intrebare citand un studiu al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara ca prin alimente nu se poate produce contaminarea cu coronavirus.

Acesta spune ca acest lucru nu este posibil, iar alimentele sunt sigure din acest punct de vedere.

"Pe fondul ingrijorarii tot mai mari cu privire la raspandirea virusului, EFSA (European Food Safety Authority) a publicat un comunicat pe site, in care precizeaza ca este putin probabil ca boala sa fie raspandita prin alimente," a precizat directorul Protectiei Consumatorului.

Vanzarea produselor vrac este sigura

Paul Anghel a mai precizat ca vanzarea vrac a produselor de carne si lapte este sigura, acest lucru fiind confirmat de autoritatile europene.

"Directorul pentru cercetare al Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor, Marta Hugas a declarat ca precedentele epidemii provocate de un coronavirus - SARS-CoV si MERS-CoV - au aratat ca transmiterea prin consumul de alimente nu a avut loc. Asadar, vanzarea vrac a produselor din carne si lapte este conforma tuturor normelor de siguranta nationale si UE," a transmis Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Precizari de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

De asemenea, si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca nu exista studii care sa ateste ca alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului. Respectarea cu strictete de catre angajatii din sectorul alimentar a igienei personale elimina posibilitatea ca acestia sa contamineze produsele alimentare, adauga ANSVSA.

"In conformitate cu publicatiile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si ale altor institutii la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizeaza raspandirea coronavirusului, nu exista studii care sa ateste ca alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului. Reglementările legislative europene si nationale in domeniul sigurantei alimentelor se aplica la fel ca si pana in prezent, iar implementarea adecvata a procedurilor si bunelor practici de fabricatie si igiena de catre operatorii economici din toate etapele de productie, manipulare, transport si comercializare a alimentelor catre consumatorul final garanteaza punerea pe piata a unor alimente sigure," precizeaza ANSVSA, citata de Adevarul.

 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.