Boli

#legume congelate listeria #Greenyard #listerioza #listeria

Alerta de listerioza in Romania! Cum se manifesta boala

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transmis miercuri ca din primele rezultatele de laborator a reiesit faptul ca bacteria Listeria nu a fost prezenta in produsele Greenyard, retrase preventiv din supermarketuri! 

La sfarsitul saptamanii trecute, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) a anuntat ca firma producatoare Greenyard a retras „pe baza pricipiului precautiei” toate produsele congelate comercializate de pe piata din Europa, inclusiv din Romania, iar mai tarziu, Autoritatea a fost notificata oficial, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, de catre Punctul National de Contact al Ungariei, cu privire la includerea Romaniei pe lista de distributie a produselor congelate apartinand companiei „Greenyard” din Ungaria.

“S-au finalizat primele analize de laborator pentru probe prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la vanzare.

Rezultatele examinarilor de laborator au infirmat prezenta Listeriei monocytogenes in probele prelevate din urmatoarele tipuri de produse congelate: fasole verde taiata, broccoli, ardei gras fașii, porumb dulce, amestec mexican de legume, aflate pe lista de distributie a produselor congelate pentru care s-a initiat retragerea preventiva de la comercializare din statele membre.

Notificarile actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente și Furaje, nu includ buletine de analiza care sa indice prezenta Listeria monocytogenes in produsele congelate de pe piata din tara noastra.

Pe masura ce sunt primite, informatiile sunt transmise structurilor teritoriale ale ANSVSA, care monitorizeaza in continuare procedurile de retragere și rechemare a firmelor distribuitoare și a celor care comercializeaza produsele congelate, incluse pe lista de distributie comunicata actualizata.

Probe prelevate din alte produse congelate, care au facut obiectul retragerii preventive in Uniunea Europeana, sunt in curs de analizare in laborator”, a anuntat ANSVA.

In cinci tari din Europa, respectiv Austria, Danemarca, Marea Britanie, Suedia si Finlanda, 47 de oameni s-au infectat, din 2015 si pana in prezent, cu bacteria Listeria monocytogenes. Dintre acestia, noua au murit.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina sa de Facebook ce trebuie sa stim despre listerioza:


“1. Listeria este o bacterie rezistenta la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta in multe alimente. 
2. Poate intra cu ușurinta in lantul nostru alimentar mai ales ca sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetatia și canalizarile.
3. Gravidele au cel mai mare risc de infectie (de 20 de ori mai mare decat ceilalti adulti, 1 din 3 cazuri de infectie apar la viitoarele mamici) iar bacteria traverseaza placenta și ajunge la fat ducand la numeroase complicatii ale sarcinii.
4. La adulti infectia poate fi cu ușurinta trecuta cu vederea sau neglijata intrucat simptomele sunt minore sau ușoare ( asemanatoare gripei, digestive sau infectii de tract urinar).
5. in sarcina poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicatii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging pana la deces.
6. Pacientii cu imunitate scazuta precum cu cu afectiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicatii serioase neurologice sau pulmonare: meningita, encefalita sau pneumonie.
7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legata de aparitia febrei, durerilor de cap insotite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales in trimestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura din sange, lichid amniotic și LCR” .

Produse retrase de la vanzare

Compania Greenyard a retras produsele "Greengrocer / Freshona" Spanac preparat cu smantana, 450 g“ "Freshona" Fasole galbena taiata, 450 g“. vandute in magazinele Lidl. Alte produse retrase sunt Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg si Chef Porumb dulce congelat 2,5kg, puse in vanzare de Metro Casho & Carry.

Au fost retrase si urmatoarele produse din magazinele Penny Market - Fasole verde pastai taiata si congelata, 1 kg, Mazare verde congelata, 1 kg, 9120042691217 Producator Pinguin (in prezent denumit Greenyard), Fasole verde pastai taiata si congelata – produs in Ungaria, Mazare verde congelata – produs in Belgia.

Listerioza se trateaza cu antibiotice. Datorita gravitatii bolii, multi medici prefera sa interneze pacientii in spital pe timpul efectuarii tratamentului, pentru o monitorizare mai buna. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungand astfel direct in sange. Aceasta reprezinta cea mai rapida și mai eficienta cale de a administra un antibiotic.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare