Boli

#control stomatologic #stomatolog #dinti #Dr Lucy Visinescu expert Acasa.ro #incizie #pansament

Dr Lucy Visinescu, expert Acasa.ro: Ai probleme de vorbire sau de masticatie?

Frenectomia reprezinta indepartarea frenurilor labiale sau linguale, tesut sau muschi, prin care buzele se leaga de gingii, iar limba se leaga de planseul bucal. Aceste fasii de mucoasa pot fi foarte lungi si jos inserate, determinand modificari in vorbire, masticatie, deglutitie si chiar de fizionomie.

Uneori, frenurile sunt scurte si subtiri si este suficienta simpla lor incizare sub anestezie locala, frenotomia. Astfel se elibereaza buza sau limba, redandu-le mobilitatea.

Alteori, frenurile labiale, prin care buzele sunt ancorate de mucoasa fixa a gingiei, atunci cand sunt lungi, groase si jos inserate, aproape prelungindu-se cu papila interincisiva, pot determina retractia gingiei incisivilor centrali, cu descoperirea unei parti importante a radacinilor acestora si deplasarea cu spatiere a dintilor si aparitia diastemei (spatiu anormal intre dintii incisivi frontali).

Frenurile bucale, cele prin care mucoasa mobila a obrajilor se fixeaza de gingie, pot si ele produce retractii gingivale si spatieri ale dintilor in dreptul carora sunt inserate. Acestea sunt de mai mica amploare decat cele labiale, ca urmare a mobilitatii mai reduse a obrajilor comparativ cu a buzelor. Sunt mai rar intalnite cazurile care sa necesite incizarea lor, de obicei la aplicarea protezelor acrilice totale sau partiale.

Frenul lingual este cel care fixeaza limba de planseul bucal si care, atunci cand este inserat foarte aproape de varful limbii, pune probleme in vorbire, deglutitie, masticatie prin limitarea miscarilor limbii, uneori chiar prinzandu-se intre incisivi.

Pentru indepartarea acestor inconveniente se recomanda frenectomia sub anestezie locala. Ulterior interventiei se aplica mese iodoformate si se recomanda sa pastrati pansamentul compresiv timp de doua ore evitand efortul fizic. Dupa caz pot fi aplicate conformatoare care sa ghideze cicatrizarea evitand recidivarea.

Masuri de precautie, pana la cicatrizare

Sunt contraindicate incizarea alimentelor, consumul alimentelor tari, lipicioase, acre sau acide, recomandandu-se consumul de alimente moi, caldute sau reci.

Este indicata aplicarea de comprese reci sau pungi cu gheata pe buze sau de fulgi de gheata sub limba, pentru a evita formarea edemului sau hematomului postoperator, ce poate aparea la 48 de ore dupa interventie. Se va administra medicatia antiinflamatorie si antibiotica prescrisa de medicul operator, respectandu-se cu strictete indicatiile primite. Se suprima fumatul si bauturile alcoolice pana la cicatrizare.

In cazul in care a fost necesara sutura, se va avea grija ca firele sa nu se desfaca sau sa raneasca tesuturile invecinate si se va reveni dupa 10 zile pentru indepartarea lor, mentinand intre timp o igiena locala riguroasa, firele de sutura murdare putand fi factor de iritatie si suprainfectare.

Date de contact:

Tel:  0744 68 76 65
e-mail: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare