Boli

#obezitate #supraponderal #dieta #atac de cord # prediabet # risc diabet #riscuri greutate

Afla ce spune talia despre inima ta

Persoanele care mananca nesanatos si cei carora grasimea din alimente li se depune mai ales in jurul taliei sunt predispuse la diabet si pot suferi de boli de inima. Potrivit specialistilor, aceasta forma de manifestare a bolilor se numeste "sindrom metabolic" sau "prediabet", iar daca persoana in cauza nu ia masuri imediat, viata ii este pusa in pericol.

Arthur Agatston, medic specialist citita de publicatia americana "Everyday Health", sustine ca nici nu mai are nevoie sa isi diagnosticheze pacientii predispusi la diabet atunci cand acestia intra in cabinetul sau. Evident ca o face, insa medicul isi da seama ca acestia au o problema, imediat ce le vede talia.

Potrivit acestuia, daca si tu ai "castigat" in greutate dupa varsta 35 de ani, iar aceasta s-a depus in jurul taliei, cu precadere pe burta, poti face parte din categoria persoanelor predispuse la diabet si ar trebui sa consulti imediat cativa specialisti, inclusiv un medic cardiolog.

Riscuri

Poti face atac de cord. Sindromul de prediabet, dar si diabetul in sine, iti afecteaza arterele. Ambele boli pot ataca vasele de sange, ducand la rigidizarea arterelor si la aparitia placii de aterom. Cu alte cuvinte, colesterolul ingusteaza vasele de sange, iar tu esti predispus la un atac de cord sau un accident vascular.

Poti face osteoporoza sau suferi de hipertensiune. Dupa o masa, explica medicul, insulina transporta grasimile si zaharul catre tesuturi. Pe masura ce organismul tau devine rezistent la insulina (hormonul creat de pancreas), apar si efectele negative asupra sanatatii. Te vei ingrasa mai mult, risti sa faci hipertensiune arteriala sau osteoporoza.

Semne ale bolii

Diagnosticul de prediabet este dat daca tu intrunesti trei criterii principale:

- talie mai mare de 100 de centimetri in cazul barbatilor si talie mai mare de 89 de centimetri in cazul femeilor;

- trigliceride cu o valoare mai mare sau egala cu 150 mg/dL;

- valorile tensiunii arteriala sistolice mai mari sau egale cu 130 mm Hg si valorile tensiunii arteriale diastolice mai mari sau egali cu 85 mm Hg;

- nivelul glicemiei mai mare sau egal cu 100 mg/dL.

Foto:blog.silive.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare