Boli

#piele uscata #apa fierbinte #dusuri fierbinti

Adevarul despre dusurile fierbinti: cum pot afecta pielea

Oamenii aleg sa faca dusuri fierbinti deoarece ii relaxeaza sau pentru ca sunt de parere ca doar asa vor putea sa fie cu adevarat curati. Insa apa fierbinte poate afecta pielea si scalpul, in unele cazuri provocand chiar probleme grave. Eczemele si iritatiile sunt printre cele mai frecvente afectiuni care pot aparea din cauza apei prea fierbinti.

Apa fierbinte afecteaza pielea

Un dus la o temperatura de 41-42 de grade Celsius poate provoca dureri ingrozitoare, iar daca temperatura apei atinge 49 de grade Celsius, poti suferi arsuri de gradul III. Unele persoane care se spala cu apa foarte fierbinte spun ca nu reprezinta un pericol, intrucat apa se raceste destul de repede. Insa, potrivit specialistilor, logica este total gresita, deoarece sunt suficiente doar cateva minute de expunere la apa foarte fierbinte pentru ca pielea sa fie afectata.

In cazul sugarilor si al copiilor mici, temperatura de siguranta este mult mai mica. Astfel, pentru ca acestia sa nu intampine probleme, este important ca temperatura apei sa nu fie mai mare de 32 grade Celsius.

Cum afecteaza apa fierbinte pielea

Apa foarte fierbinte iti poate afecta pielea in mai multe moduri. De exemplu, daca ai pielea uscata, sensibila sau alergica, dusurile fierbinti iti vor face mai mult rau, indepartand uleiurile lubrifiante vitale ale pielii. Totodata, daca ai tenul gras, apa fierbinte ar putea accentua aceasta problema, intrucat va creste cantitatea de uleiuri esentiale din piele.

Cei care au probleme cu pielea, precum acneea, se spala cu apa fierbinte deoarece cred ca astfel isi vor rezolva problemele. Insa specialistii avertizeaza ca apa fierbinte nu face decat sa deterioreze pielea.

De asemenea, sunt foarte multe persoane care se spala cu apa foarte fierbinte pentru ca simt ca doar asa vor putea fi atat de curate precum isi doresc. Medicii spun ca, indiferent de mediul de lucru in care iti desfasori activitatea, apa fierbinte nu este cea mai buna solutie pentru a-ti pastra pielea curata. Acestia recomanda ca, in locul apei fierbinti, sa preferi apa calda si sa folosesti produse de ingrijire cu efect puternic de curatare. In cazul in care este nevoie, poti sa te speli de mai multe ori, insa apa sa fie mereu calda si nu fierbinte.

Apa fierbinte deschide porii?

Exista un mit despre apa fierbinte, conform caruia aceasta este necesara pentru ca deschide porii, iar pielea se curata mai bine. Potrivit specialistilor, acest mit este fals, intrucat porii nu se pot deschide pentru ca apa este fierbinte sau sa se inchida atunci cand este rece.

Efectele apei fierbinti

In cazul in care faci un dus cu apa fierbinte, vei observa ca pielea ta se inroseste si apar mancarimi. Acestea sunt primele semne ca pielea incepe sa se usuce. De asemenea, daca dusurile fierbinti sunt frecvente, vei observa ca anumite portiuni ale pielii devin foarte uscate si chiar incep sa crape.

De asemenea, dusurile fierbinti in sezonul rece accentueaza problemele pielii. Pielea uscata poate fi tratata atat cu ajutorul unor tratamente cosmetice speciale, cat si cu unele remedii homemade.

Sursa foto: andrelissacitton.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare