Boli

#medicament sida #medicament hiv #truvada #hiv

A fost gasit medicamentul care opreste raspandirea HIV!

 

Un studiu realizat in Australia a scos la iveala faptul ca administrarea medicamentului antiretroviral Truvada a scazut cu aproape o treime numarul cazurilor noi de HIV in randul barbatilor homosexuali si bisexuali. Studiul arata ca o abordare orientata, preventiva poate accelera progresul catre stoparea epidemiei SIDA.

Rezultatele, publicate zilele trecute in revista medicala Lancet HIV, pot deschide calea si altor state sa opreasca transmiterea virusului cu ajutorul acestui tratament profilactic, numit si profilaxie pre-expunere (PrEP), scrie bloomberg.com.

"Viteza cu care a scazut numarul de noi infectii cu HIV la barbatii homosexuali si bisexuali este cea mai mare din lume. Sunt valorile cele mai mici inregistrate de cand a inceput supravegherea HIV, in 1985", a declarat Andrew Grulich, seful Sectiei de Epidemiologie si Prevenire HIV, din cadrul Institutului Kirby al Universitatii New South Wales. Andrew Grulich este si cel care a condus cercetarea.

Progresele impotriva SIDA din ultimii 15 ani le dau sperante reprezentantilor ONU ca pana in 2030 maladia va fi eradicata. Numarul persoanelor infectate recent cu HIV a scazut la 1,8 milioane in intreaga lume in 2017, de la peste 3 milioane pe an in perioada anilor ‘90. In timp ce rezultatele studiului nu pot fi generalizate pentru a indica eficacitate similare la populatiile heterosexuale, ele demonstreaza ca acest tip de medicament este "extrem de rentabil" in anumite grupuri cu risc ridicat, mai spune Grulich.

Noi infectii cu HIV au aparut in cazul a 102 barbati homosexuali si bisexuali din statul New South Wales in primul an dupa inceperea studiului, comparativ cu 149 infectii in cele 12 luni anterioare.

"Desi am stiut de cel putin trei sau patru ani de eficacitate la nivel individual al PrEP, au existat unele reticente ale factorii de decizie politica pentru a finanta in mod corespunzator lansarea PrEP, deoarece nu a fost demonstrat impactul asupra populatiei. Si asta ne-am propus sa facem", a spus Grulich.

Agentia americana pentru Controlul medicamentelor (FDA) a aprobat in 2012 lansarea pe piata a medicamentului antiretroviral Truvada, primul tratament pentru prevenirea imbolnavirii cu SIDA destinat persoanelor cu risc. Acesta are rolul de a contribui la reducerea de noi infectari. Medicamentul antiretroviral este produs de laboratorul american Gilead Sciences, "cu scopul de a reduce riscul de transmitere a virusului SIDA (HIV) la subiecti sanatosi supusi unui risc ridicat de a fi contaminati".

Truvada, luat zilnic, este destinat "'utilizarii in scop profilactic inainte de un contact sexual cu un partener avand virusul HIV (virusul imunodeficientei umane), in combinatie cu practici sexuale sigure, cum ar fi utilizarea prezervativului si de alte masuri de prevenire - screening periodic si tratarea altor boli venerice - pentru a preveni transmiterea HIV la adulti supusi unui risc ridicat de imbolnavire", potrivit agentiei.

Truvada este o pilula albastra, in forma de ovala, care contine o combinatie cu doze fixe de medicamente tenofovir disoproxil si emtricitabina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare