Boli

#semne intoleranta gluten #dieta fara gluten #gluten #dieta #intolerenta la gluten # pericol gluten #intoleranta gluten

9 semne ca ai intoleranta la gluten

Glutenul mai este numit si "ucigasul tacut" deoarece poate provoca leziuni cronice in intregul corp, fara ca macar sa fim constienti de consecintele consumului sau. Deci, este mai bine sa verificati daca aveti intoleranta la gluten. Iata o lista care va permite sa treceti in revista simptomele sensibilitatii la gluten si sa stabiliti daca sunt sau nu prezente.

Probleme ale tractului gastrointestinal

Simptomele intolerantei la gluten sunt asociate in principal cu greata, balonare, diaree, dureri abdominale si chiar constipatie. Oamenii realizeaza foarte rar ca toate aceste simptome desemneaza intoleranta la gluten, legandu-le de alte afectiuni, pacientii fiind diagnosticati deseori cu colon iritabil.

Variatii inexplicabile de greutate

Intoleranta la gluten poate duce la pierderea sau cresterea in greutate fara nici un motiv aparent. Acest lucru se intampla din cauza proceselor inflamatorii care au loc la nivel celular si a tulburarilor metabolice.

Dezechilibru hormonal

Exista o relatie directa intre intoleranta la gluten si tulburarile hormonale care pot aparea sub forma unui ciclu menstrual neregulat, fluctuatii subite ale greutatii sau tulburari de somn. Esecurile hormonale cauzate de intoleranta la gluten pot fi amplificate de multe ori de perioada pubertatii, a sarcinii sau a menopauzei.

Probleme cu sistemul nervos central

Glutenul creste inflamatia si permeabilitatea intestinului, ca urmare, simptomele sensibilitatii la gluten pot include probleme de concentrare, depresie, anxietate, insomnie sau oboseala. Unele persoane cu intoleranta la gluten prezinta iritabilitate si dau dovada de o putere scazuta de concentrare, fiind mai predispuse spre migrene decat alte persoane.

Probleme ale pielii si unghiilor

Keratoza parului si dermatita herpetiforma sunt doua afectiuni ale pielii direct legate de intoleranta la gluten. Simptomele includ mancarime si eruptii cutanate care pot aparea pe maini, tors, fata, fese, coate sau linia parului. Un alt simptom sunt unghiile slabite si fragile.

ADHD

O alta tulburare care poate fi asociata cu intoleranta la gluten este tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie. ADHD-ul se poate manifesta atat la copii cat si la adulti, persoanele care sufera de aceasta tulburare avand un interval scurt de atentie si probleme cu autocontrolul. O dieta fara gluten poate ameliora simptomele ADHD-ului.

Stare precara a dintilor

In cazul intolerantei la gluten, absorbtia elementelor si mineralelor necesare in intestin este afectata. Acest lucru este valabil si pentru calciu, rezultatul fiind aparitia problemelor dentare si in cavitatea bucala, cum ar fi hipersensibilitate a smaltului, aparitia cariilor dentare, a cavitatilor si ulceratiilor mucoasei, etc.

Anemie cu deficit de fier

Boala celiaca este diagnosticata foarte des din cauza anemiei cu deficit de fier. Simptomele includ un volum redus de sange, oboseala, dureri de cap, paloare a pielii si chiar artrita. Fierul este slab asimilat, deoarece intoleranta la gluten impiedica absorbtia lui in intestin.

Bolile autoimune

Multe persoane cu boli autoimune au un istoric de intoleranta la gluten. Boala celiaca este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca propriile celule ale intestinului dupa consumarea glutenului. Problema este agravata de faptul ca aceasta boala autoimuna creste riscul de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi tiroida autoimuna, boala hepatica autoimuna, boala Crohn, diabetul, vitiligo, artrita reumatoida si scleroza multipla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare