Boli

#lucruri ciudate #cauze stranut #stranut

8 lucruri ciudate care-i fac pe oameni sa stranute

Stranutul este prezent in viata oricui si ceea ce il determina sunt situatiile de viata ciudate, care nu par a avea leatura cu acest gest reflex, pe care nu putem uneori sa il oprim. Iata care sunt acele lucruri ciudate care ii fac pe oameni sa stranute:

1. A te uita in lumina puternica sau la soare

Daca se intampla sa stranuti atunci cand te uiti direct in lumina soarelui sau cea puternica provenita din alte surse, te afli printre 10 pana la 35 la suta din populatie, care are aceasta varianta de raspuns al corpului. Se spune ca este ceva mostenit si are o denumire specifica: photic sneeze reflex. Practic, ceea ce se intampla, este ca se suprastimuleaza nervul optic si nervul trigemen, care este alaturi de nervul optic, este stimulat si el. Astfel incat se produce stranutul.

2. A bea bauturi acidulate

Atunci cand bei bauturi acidulate, se stimuleaza zona gustativa de acru prin prezenta dioxidului de carbon, care are rolul de a atentiona organismul de faptul ca poate sa fie o substanta otravitoare, daunatoare. Daca se simte foarte puternica senzatia de aciditate, poate sa fie interpretata in creier ca fiind durere si corpul sa se apere prin tusit sau stranutat.

3. A sta in aer extrem de rece

Poate ca te astepti sa stranuti iarna de la o raceala, dar nu si de la aerul rece pur si simplu. Insa prin nas sunt stimulati nervii responsabili de intreaga fata. Nervul trigemen reactioneaza si asa apare imediat stranutul.

4. A manca ciocolata neagra

Mancatul de ciocolata neagra are acelasi gen de raspuns precum uitatul in soare puternic sau lumina orbitoare. Este ceva mostenit, iar procentul din populatie care are aceasta reactie este de 18 pana la 35 la suta. Totusi, ei pot manca in continuare ciocolata cu lapte. Doar cea cu peste 70 la suta cacao are acest efect neplacut.

5. A manca in exces

Desi pentru unii oameni a manca prea mult poate sa duca la anumite dureri de stomac, pentru altii reactia este legata de stranut. Pur si simplu aceasta este varianta organismului de a anunta excesul din corp.

6. A smulge sprancenele

Si aici nervul trigemen este legat de producerea stranutului. Calea pe care se merge este: nervul optic ca parte a nervului trigemen transmite senzatii nasului, sprancenelor, pleoapelor si altor parti ale fetei si creierului si toti nervii prezenti sunt implicati.

7. A manca alimente foarte picante

Exista o conditie numita rinita gustativa. Aceasta are de obicei legatura cu nervul nazal, care se suprainflameaza la stimuli exteriori. Asadar, uneori doar mirositul mancarii prea picante poate sa determine stranutul.

8. A te trezi dimineata

Trezitul poate sa fie in general greu pentru oameni. Dar pentru cei care au ceea se numeste rinita alergica, poate sa fie cu atat mai dificil. Asta pentru ca alergenii s-au acumulat pe timpul noptii. Mai mult, daca se trezesc dimineata devreme, polenul este in plina activitate atunci si poate sa influenteze mai mult situatia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului