Boli

#cum sa previi cancerul la san #prevenirea cancerului la san

7 obiceiuri care reduc riscul de aparitie al cancerului de san

Expertii ne dezvaluie obiceiuri care pot ajuta la prevenirea cancerului de san. Adoptarea acestor obiceiuri te poate ajuta sa faci primii pasi catre un stil de viata echilibrat si, totodata, sa iei decizii inteligente atunci cand vine vorba despre sanatatea ta si a celor din jur.

1. Urmareste-ti greutatea

Supraponderalitatea sau obezitatea, in special dupa menopauza, cresc sansele de a dezvolta cancer la san, asa ca unul dintre cele mai bune sfaturi pentru prevenirea lui este sa pastrezi o greutate normala. Cu cat se strange mai multa grasime sau tesut adipos in corp, cu atat mai mult estrogen se produce, iar excesul creste riscurile de cancer la san sau uterin.

2. Renunta la fumat

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca renuntarea la fumat ajuta la prevenirea cancerului pulmonar si la reducerea riscului bolilor de inima. Mai putin cunoscut, insa, este faptul ca acest lucru previne si cancerul de san. Studiile au dovedit ca femeile care au inceput sa fumeze inainte de primul ciclu menstrual au avut un risc cu 61% mai mare de dezvoltare cancer de san. Din fericire nu este niciodata prea tarziu pentru a face schimbari sanatoase.

3. Redu consumul de alcool

Cercetarile au dovedit ca riscul crescut de cancer la san este asociat cu aportul de alcool. Astfel, s-a descoperit ca riscurile au fost de pana la 1.6 ori mai mari in cazul consumatorilor de alcool, in comparatie cu cei care nu consuma.

4. Mananca broccoli si kale

Consumul legumelor joaca un rol important in prevenirea cancerului de san, iar dieteticienii recomanda introducerea unor legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza de bruxelles, conopida, varza si kale. Aceste alimente contin fitochimice anticancerigene si pot fi incorporate cu usurinta intr-o mare varietate de preparate.

5. Consuma mai multe fibre

Studiile arata ca femeile care consuma 30 de grame de fibre pe zi reduc cu pana la 32% riscurile de cancer la san. Consumati chiar mai mult de 30 de grame de fibre pe zi, introducand in alimentatie ovaz, mere si orz pentru fibrele solubile si nuci, fasole verde, tarate de grau si orz pentru fibrele insolubile.

6. Programeaza-ti o mamografie

Mamogramele detecteaza tumorile maligne si alte anomalii care nu pot fi simtite prin autoexaminare. Statisticile arata ca un astfel de test ajuta la reducerea deceselor cauzate de cancerul la san in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani si in special celor cu varsta peste 50 de ani. Daca ai peste 40 de ani si nu ai programat niciodata o mamografie, este timpul sa o faci.

7. Cunoaste istoricul sanatatii familiei tale

Daca medicul te intreaba despre istoricul familial in ceea ce priveste cancerul la san si nu stii cum stau lucrurile, este momentul sa ceri detalii. Vorbeste cu familia ta si ia nota de istoricul lor de sanatate. In medie 5 - 10% din cancerul de san este considerat ereditar, ceea ce inseamna ca apare direct din modificarile genetice sau mutatii care se transmit de la un parinte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului