Boli

#greseli raceala #gripa #raceala

7 greseli majore pe care le faci cand esti racit

Iarna este sezonul virozelor respiratorii, iar raceala este cea mai frecventa dintre ele. Fiecare adult se confrunta cu cateva episoade de raceala pe an, astfel ca e important sa stim cum trebuie actionat pentru a nu ne face mai mult rau decat bine.

Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli pe care risti sa le faci atunci cand esti racit:

1. Pierzi o noapte intreaga la distractie

Somnul este esential atunci cand vrei ca organismul sa poata lupta cu raceala. Pentru ca, nu-i asa, atunci cand bateria telefonului este descarcata, o conectezi la o priza. Asa si corpul tau are nevoie de energie pentru a se vindeca.

2. Nu te hidratezi suficient

Cand esti racit, e important sa bei multe lichide. Asta nu inseamna berea preferata, intrucat alcoolul deshidrateaza. In schimb, apa si ceaiul sunt sfinte in acest caz. Ele te vor mentine hidratat, vor ajuta la fluidificarea mucusului nazal, dar te vor scapa si de durerile de cap.

3. Fumezi cate un pachet de tigari pe zi

Fumatorii racesc mai des decat persoanele care nu fumeaza. In plus, si racelile in cazul lor sunt mai puternice si se intind pe o mai lunga durata. Fumatul distruge celulele din plamani, ingreunand puterea organismului de a lupta cu raceala. Cu cat fumezi mai mult, cu atat iti vei inrautati situatia.

4. Esti stresata

Evitarea stresului nu este o treaba usoara, insa trebuie pe cat posibil sa incerci sa ramai cat mai calma. Stresul produce hormoni care ingreuneaza si mai mult vindecarea.

5. Iei antibiotice

Antibioticele nu vindeca raceala! Pur si simplu, sunt bani cheltuiti aiurea. Este doar o iluzie faptul ca ar putea trata aceasta afectiune, iar faptul ca le iei fara o recomandare de la medic iti poate dezvolta o intoleranta la antibiotice.  

6. Tragi din greu la sala

E posibil ca antrenamentele la sala sa iti dea impresia ca te simti mai bine, intrucat sangele este pus in miscare si reusesti sa transpiri si sa respiri mai bine. Insa nu exagera cu exercitiile. Acestea te pot epuiza si, mai mult decat atat, pot diminua numarul celulelor albe din organism, adica exact acelea care lupta pentru sanatatea ta.

7. Te indopi cu vitamine

Tendinta este ca, de fiecare data cand racesti, sa iei cat mai mult vitamine. Acestea nu te mai ajuta atat de mult acum. Trebuie luate preventiv, pentru a crea o imunitate sporita. Excesul de vitamine poate duce la diaree, care, cu siguranta, nu te va face sa te simti deloc mai bine, cand tu deja esti doborat de raceala. Ba chiar va contribui la deshidratarea ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare