Boli

#mituri boli # boli necontagioase #boli contagioase #mituri #boli

7 boli despre care crezi ca sunt contagioase, dar nu sunt

Exista cateva afectiuni care ii fac pe multi sa se teama si sa se fereasca atunci cand aud ca cineva din anturaj sufera de ele. Multe dintre bolile despre care crezi ca sunt contagioase, nu se transmit de a o persoana la alta, chiar daca se manifesta prin mancarimi, eruptii cutanate sau tuse. Afla care sunt bolile despre care ai crezut pana acum ca sunt contagioase, dar despre care medicii spun ca nu ar trebui sa te temi, pentru ca nu sunt transmisibile.

Pneumonia

Pneumonia poate fi sau nu contagioasa, in functie de cauzele aparitiei acestei infectii la plamani. Pneumonia fungica, cea care este contactata din mediul inconjurator, nu este contagioasa, si nici pneumonia de aspiratie care apare atunci cand mancare sau lichide ajung in plamani.  Pe de alta parte, pneumonia virala si cea bacteriala se transmit de la om la om si provoaca aparitia celor mai multe cazuri de pneumonie.

Psoriazis

Psoriazisul nu este provocat de microbi sau bacterii, ci este o boala autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar ataca pielea. Psoriazisul nu apare din cauza unor microorganisme care sa se tramsita apoi de la o persoana la alta.

Infectiile urechii

Nici infectiile la urechi nu sunt contagioase. Aceasta afectiune dureroasa incepe cu o raceala la urechi. Din cauza congestiei provocata de raceala, urechea interioara se umple cu lichid si este infectata cu o bacterie, care insa ramane in ureche si de aceea, acest tip de infectie nu este contagios.

Rosacea

Aceasta afectiune necontagioasa a pielii duce la aparitia rosetei, a vaselor de sange vizibile pe fata si in unele cazuri si a unor mici umflaturi pline cu puroi. Desi expertii nu au reusit sa determine cauzele care duc la aparitia acestei boli, ar putea fi cauzele genetice, dezvoltarea anormala a vaselor de sange de pe fata si existenta bacteriei H.pyloi. Tratamentul pe baza de antibiotice este eficient pentru a combate inflamatia, dar nu poate distruge bacteria.

Bronsita

Unele forme de bronsita sunt contagioase, dar altele nu se transmit de la om la om.  Depinde de cauzele care provoaca inflamarea cailor respiratorii bronhice,, tusea care rezulta de aici si dificultatile in respiratie care apar. Bronsita acuta care de obicei rezulta dintr-o infectie respiratorie care ajunge in piept este de cele mai multe ori provocata de un virus si este contagioasa.

Boala Lyme

Boala Lyme, desi este provocata de o bacterie care ajunge in sange, nu este contagioasa. Acest lucru presupune ca nu poti lua boala Lyme de la alte persoane cu care intri in contact. 

Malaria

Malaria este o boala infectioasa care poate duce la deces, insa nu este o afectiune contagioasa. Malaria este provocata de muscatura de tantari care elibereaza un parazit in fluxul sanguin al individului. Printre simptomele infectiei cu malaria se numara febra, simptome asemanatoare racelii, probleme gastrointestinale si icter. Malaria afecteaza celulele rosii din sange, iar acest lucru inseamna ca se poate transmite doar prin transfuzie de sange, prin folosirea unui ac infectat, in timpul sarcinii sau la nastere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului