In timp ce inflamatiile acute care apar in urma unei vanatai, nu dureaza decat cateva zile, exista si inflamatiile cronice care dureaza mai mult si care ne tin intr-o stare constanta de alerta, ceea ce poate fi foarte neplacut. Aceste inflamatii cronice pot fi in detrimentul sanatatii noastre, fiind legate de boli majore cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabetul, depresia, artrita sau Alzheimer.
Vestea buna este ca putem folosi alimentele pentru a combate inflamatiile cronice si care se pot adauga foarte usor in alimentatia zilnica.
Legumele
Frunzele verzi cum ar fi spanacul, precum si legumele crude ca broccoli, conopida si varza de Bruxelles, au efecte anti-inflamatorii puternice. Pentru sporirea efectului, adaugati avocado in amestec - el are, de asemenea, compusi benefici care protejeaza impotriva inflamatiei. Ardeii iuti contin anumiti acizi care reduc inflamatia. Totodata, ciupercile crude sau usor fierte sunt si ele recomandate. Toate aceste legume se pot gati pe gratar sau se pot fierbe la aburi.
Fructele de padure
Fructele precum acai, capsuni si afine sunt bogate in antioxidanti care pot reduce inflamatia si stimuleaza sistemul imunitar. Ele se pot servi sub forma de smoothie, in combinatie cu fulgi de ovaz sau cu seminte ca cele de in, susan, floarea soarelui sau dovleac.
Pestele si nucile
Acizii grasi omega-3 sunt extremi de benefici pentru combaterea inflamatiilor cronice. Somonul si sardinele sunt primele pe lista alimentelro care contin omega-3, dar nu putem ignora nici semintele si nucile care au si ele efecte anti-inflamatorii. Adaugati in dieta dumneavoastra seminte de canepa, seminte de in, migdale si nuci pentru a reduce inflamatiile. Ele se pot consuma in smoothie la micul dejun, sau se pot presara in salate.
Curcuma
Turmericul contine curcumina care are un efect puternic anti-inflamator. El se poate consuma ca si condiment in supe si in orez. De asemenea, se poate folosi si ca pansament. Piperul proaspat macinat creste efectul benefic al turmericului.
Ghimbirul
Ghimbirul ajuta la ameliorarea inflamatiei prin incetinirea productie in organism de citokina, proteina responsabila de declansarea inflamatiei cronice. Ghimbirul este, totodata, un remediu natural pentru stomacul deranjat. El se poate servi alaturi de legume, in salate, cu peste sau chiar copt in prajituri. De asemenea, apa in care ati lasat peste noapte sa stea cateva bucati de ghimbir, este foarte sanatoasa.
Apa
Deloc in ultimul rand, pentru a combate inflamatiile care pot avea drept cauza diverse toxine, avem nevoie de o hidratare cat mai buna. Apa ne hidrateaza si ajuta la calmarea infectiei din organism. Daca nu sunteti un bautor de apa, puteti opta pentru ceai. Ceaiul verde sau negru contin flavonoide care au proprietati anti-inflamatorii. Preparati-l singur acasa si serviti-l fara zahar.