Boli

#boli venerice #boli #boli transmitere sexuala

6 lucruri pe care nu le stiai despre bolile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala afecteaza, neoficial, peste 10 milioane de romani. Majoritatea acestora sunt tineri si nu ajung niciodata sau doar cand este prea tarziu la medic, pentru a-si depista boala si a o trata corespunzator, intrucat imbratiseaza ideea "nu mi se poate intampla tocmai mie".

Foarte putini tineri din ziua de astazi cunosc care sunt infectiile cu transmitere sexuala, in afara HIV-ului sau HPV-ului, care au fost intens mediatizate si popularizate, de-a lungul timpului, prin campanii educationale. Insa pericolul la care se expun nu se opreste la aceste doua virusuri.

1. Contactele sexuale neprotejate, principalul mod de transmitere a bolilor venerice

Exista mai multe cai de transmitere a infectiilor genitale: in timpul nasterii, prin contactul direct cu mostre de sange infectat, insa de departe, contactele sexuale neprotejate sunt cel mai frecvent mod de raspandire a acestora, in special in randul tinerilor.

2. Cele mai multe boli cu transmitere sexuala sunt asimptomatice

Bolile cu transmitere sexuala au devenit o problema de sanatate publica in foarte multe tari ale lumii. Cele mai multe dintre ele raman nediagnosticate si netratate, din cauza faptului ca sunt asimptomatice. In lipsa unor manifestari specifice, pacientii nu ajung la timp la medic si risca sa-si contamineze partenerii sexuali, dar si sa sufere complicatii severe ale infectiilor: cancer cervical, infertilitate, SIDA sau sifilis fiind printre cele mai grave.

3. Prezervativul este singurul care protejeaza de boli venerice

Dintre toate metodele contraceptive existente la ora actuala, prezervativul este singurul care te protejeaza impotriva tuturor infectiilor cu transmitere sexuala. Toate celelalte masuri contraceptive protejeaza doar impotriva unei sarcini nedorite, lasandu-te vulnerabil la cele peste 30 de bacterii, virusuri si paraziti diferiti care cauzeaza boli venerice.

4. Bolile cu transmitere sexuala, printre primele cauze ale infertilitatii la femei

Cele mai multe boli venerice afecteaza buna functionare a organelor sexuale si impiedica obtinerea sarcinii. Statisticile arata ca intre 10% si 40% dintre femei sufera de infectii nediagnosticate cu clamydia, care conduc la declansarea bolii inflamatorii pelvine, una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. De asemenea, infectiile sexuale determina cel mai adesea leziuni la nivelul trompelor uterine, care reprezinta cauza a aproximativ 40% dintre cazurile de infertilitate la femei.

5. Tratamentul infectiei sexuale, necesar pentru ambii parteneri de cuplu

Lipsa de informare cu privire la modul de raspandire, tratare si prevenire a bolilor cu transmitere sexuala creste riscul de recurenta a infectiilor sexuale. Foarte putini pacienti stiu si tin cont de faptul ca tratamentul unei boli venerice trebuie aplicat tuturor partenerilor cu care au contacte sexuale neprotejate, pentru prevenirea recurentei infectiei. In cazul in care partenerii sexuali ai acestora nu urmeaza un tratament paralel cu ei, riscul reaparitiei infectiei este inevitabil.

6. Exista teste rapide pentru diagnosticarea bolilor venerice acasa

Testele rapide pentru depistarea celor mai frecvente infectii sexuale - candida albicans, gardnerella vaginalis, trichomonas vaginalis, infectii vaginale - reprezinta cea mai simpla, ieftina si la indemana metoda de diagnosticare a bolilor venerice. Testele rapide se efectueaza acasa, au o precizie de peste 98.4% si se gasesc in peste 1000 de farmacii din toata tara.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului