Boli

#ficat gras #colesterol # steatoza hepatica

5 simptome ale ficatului gras care trebuie sa te ingrijoreze

Ficatul gras sau steatoza hepatica reprezinta acumularea de grasimi – trigliceride - in celula hepatica. Din pacate, multe dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune ajung in timp la ciroza, fapt care creste riscul aparitiei cancerului hepatic.

 

Odata diagnosticata, steatoza hepatica trebuie tinuta sub supraveghere. Atentie la urmatoarele simptome care ar trebui sa te trimita degraba la medicul internist pentru un control:

Ai tendinta sa mananci mult

Unul dintre simptomele precoce ale ficatului gras este mancatul fara masura. Mananci fie ca iti e foame, fie ca nu. Inclusiv pofta nestapanita de dulciuri poate fi un semnal. Aceste obiceiuri alimentare nu fac altceva decat sa duca la acumularea de grasime in ficat. In timp, consecintele pot fi extrem de periculoase. Tocmai de aceea este indicat sa fii atent la aportul de grasimi si de zaharuri din alimentatie.

Stochezi grasime in jurul abdomenului

Acumularea de grasime in zona abdominala este unul dintre cele mai vizibile semne ale unui ficat gras. Grasimea viscerala este in stransa legatura cu grasimea hepatica, in special la adultii de varsta mijlocie. Pe masura ce indicele de masa corporala creste si oamenii trec de la un IMC de 30 la 35 la 40, prevalenta bolii ficatului gras non-alcoolic incepe sa creasca.

Ai colesterol ridicat

Nivelurile ridicate de grasime din sange, fie trigliceride, fie colesterol LDL („rau”), pot semnala faptul ca exista prea multa grasime in ficat. Aceste niveluri de grasime sunt determinate prin analize de sange.

Ai fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Daca ai diabet, testarea pentru depistarea ficatului gras ar trebui sa fie o prioritate medicala majora. Potrivit unui studiu din 2016, 65% dintre participanti aveau ficat gras non-alcoolic si nici nu stiau acest lucru.

Tensiunea arteriala este peste limitele normale

Cercetatorii germani care au analizat datele de la peste 3.000 de persoane, au descoperit cei care sufereau de ficat gras aveau de trei ori mai multe sanse sa aiba hipertensiune arteriala decat cei care nu aveau boala. Monitorizarea tensiunii arteriale si mentinerea sanatatii inimii sunt deosebit de importante atunci cand ai sau crezi ca ai putea avea boli hepatice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare