Boli

#casa #poluare #mucegai #produse poluante

5 produse poluante din casa ta

Probabil ca va fi un soc pentru tine, insa aerul din casa ta poate fi de 5 ori mai poluat decat cel din exterior. Daca in aer liber factorii poluanti sunt gazele de esapament, fumul fabricilor sau fumatorii de pe strada, in casa sursele se poluare sunt, printre altele, lumanarile aprinse sau imprimantele.

Desi probabil ca te sperie aceasta stire, este bine sa stii ca aceste surse pot fi indepartate cu usurinta sau, cel putin, vei stii ca de acum sa le utilizezi doar in cazuri strict necesare.

Iata 6 surse de poluare in casa ta:
 

Lumanarile


In ciuda ambiantei placute, romantice si a decorului minunat pe care lumanarile aprinse le creaza, este bine sa stii ca marea majoritatea a acestora sunt fabricate din parafina, un ingredient care este un potential daunator al sanatatii tale.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud au descoperit ca lumanarile fabricate din parafina contin substante chimice care sunt legate de obicei de leziuni hepatice, probleme neurologice si chiar leucemie. De asemenea, fumul negru pe care acestea il elibereaza, mai ales atunci cand sunt stinse, pare sa fie vinovat de deteriorarea tesutului pulmonar, conform unui expert in calitatea aerului de interior.

Ce poti sa faci? Daca vrei sa creezi un spatiu relaxant si o atmosfera deosebita, opteaza pentru corpurile de iluminat cu o putere foarte mica, difuza si eventual chiar pentru becurile colorate. De asemenea, o alta solutie este sa alegi doar lumanari fabricate din ceara de albine sau soia – acestea ard mai lent si emit mai putina funingine. Totodata, incearca sa eviti cat se poate de mult lumanarile parfumate aflate in recipiente de sticla – acestea sunt mult mai toxice decat restul.
 

Imprimanta


Imprimantele elimina mai mult decat niste hartii scrise – in timpul procesului de printare, o imprimanta elimina si particule de cereneala si toner, doua substante iritante pentru plamani. Un studiu australian recent a demonstrat ca aproximativ o treime dintre imprimantele existente in casele noastre sunt o sursa puternica de poluare, particulele amanate, fiind la fel de toxice ca aerul de pe o strada infundata, dar circulata.

Ce poti sa faci? Este foarte important ca imprimanta sa fie pozitionata intr-o zona bine ventilata si la aproximativ 10 metri de birou sau locul de munca. De asemenea, daca este posibil, incearca sa printezi doar cu negru deoarece tusul colorat este mult mai toxic.
 

Pantofii


Atunci cand iesi afara, calci pe tot felul de mizerii, deseuri si subtante toxice pe care apoi le aduci in casa ta. Trotuarul este un spatiu incarcat cu vopseluri, praf de plumb si alte substante care se lipsesc fara probleme de talpile panofilor tai.

Din pacate, foarte multe persoane au tendinta sa intre incaltate in casa, in ideea ca au mers putin pe jos sau ca nu au calcat in nicio substanta neplacuta.

Ce poti sa faci? Ei bine, inainte de a intra in casa, sterge-te bine pe covorasul din fata usii (care trebuie spalat si dezinfectat o data la doua saptamani), descalta-te la usa si imediat ce iti faci putin timp liber, mergi si spala talpa pantofilor, eventual pulverizeaza putin dezinfectant pe aceasta.
 

Mobila


Lemnul presat sau pal-ul este unul dintre cele mai ieftine materiale pentru fabricarea mobilei, dar din pacate se confirma regula ca nu tot ce este ieftin sau simplu este bun. Datorita faptului ca este foarte tratat, pal-ul emite formadehida, o substanta conservanta, cancerigena, suspectata de faptul ca poate declansa eruptii cutanate, greata sau atacuri de astm.

Ce poti sa faci? Aeristeste zilnic, cat poti de mult, eventual foloseste un ventilator indreptat catre o fereastra sau o alta sursa de aerisire. De asemenea, pentru baie si bucatarie, unde mediu este uneori foarte umed (iar substanta respectiva in combinatie cu umiditatea este mai nociva), ar fi recomandat sa optezi pentru mobila din lemn masiv.
 

Mucegaiul


In aer liber, mucegaiul este buna deoarece ajuta la descompunerea substantelor organice, insa atunci cand sporii de oxigen sunt activate de umiditatea interioara, ele se pot dezvolta intr-un mod necontrolat, provocand boli pulmonare grave si chiar decesul. Printre simptomele prezentei mucegaiului in casa se numara mancarimile in zonele ochilor, tusea sau respiratia dificila.

Ce poti sa faci? Achizitioneaza un aparat dezumidificator si mentine-l deschis cel putin jumatate de ora pe zi, in special in baie si bucatarie. De asemenea, ar fi bine sa mentii geamurile deschise in camere, iar daca in baie nu exista geam, instaleaza un sistem de ventilatie pe care sa il mentii pornit atunci cand faci baie si cel putin jumatate de ora dupa.

De asemenea, un spray cu pulverizator umplut cu otet va face minuni daca dupa fiecare dus vei imprastia produsul pe cada si faianta, dupa care sa stergi cu o carpa uscata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare