Boli

#motive ingrasare #regim de slabit # greseli dieta #dieta #ingrasare

5 motive care duc la ingrasare, insa pe care nu le constientizezi

Atunci cand tii o dieta drastica completata de mult sport si efort fizic si nu reusesti sa slabesti este momentul sa te intrebi care sunt motivele care te impiedica sa pierzi kilogramele in plus, ba chiar te fac sa iei in greutate din ce in ce mai mult. Descopera cateva dintre motivele care duc la ingrasare pe care poate nu le constientizezi.

Nivelul de insulina este crescut

In cazul persoanelor care au kilograme in plus, celulele nu recunosc insulina ca atare si din aceasta cauza pancreasul trebuie sa lucreze chiar si de doua-trei ori mai intens, pana cand celulele incep sa raspunda. Aceste nivele ridicate de insulina fac ca organismul sa acumuleze grasime, iar procesul de slabire devine dificil. Solutia pentru cei aflati in aceasta situatie este sa urmeze o dieta saraca in carbohidrati rafinati si zahar si sa devina mai activi din punct de vedere fizic, pentru ca muschii raspund mai bine la insulina atunci cand sunt folositi.

Stresul si epuizarea te-au acaparat

Stresul si lipsa odihnei pot provoca o cascada de schimbari hormonale care transforma metabolismul si afecteaza pofta de mancare si senzatia de satietate. Stresul creste nivelul de hormoni grelina si cortizol care provoaca cresterea poftei de mancare si mai ales pofta de a manca carbohidrati. In acelasi timp, face sa scada nivelul de leptina, hormonul responsabil de senzatia de satietate. Stresul afecteaza, de asemenea, si calitatea somunului pe timpul noptii, iar lipsa somnului duce la schimbari grave ale metabolismului si face imposibil de controlat apetitul. Persoanele care se confrunta cu aceste probleme au la indemana cateva remedii. Sportul, relaxarea in natura, meditatia. Pentru insomniile pe timpul noptii, specialistii recomanda o ora fixa de culcare in fiecare zi si inchiderea telefoanelor, televizorului, computerului, inainte de a te urca in pat.

Mananci corect, dar la ora gresita

Sa presupunem ca ti-ai schimbat recent job-ul si cina care pana de curand era la ora 6.30 seara s-a mutat la ora 9. Sau ti-ai facut un obicei sa rontai diverse gustari in timp ce privesti la televizor si nu iti dai seama ca a trecut de miezul noptii. Chiar daca nu mananci mai mult ca pana acum, aceste schimbari iti pot aduce kilograme in plus. Vei lua in greutate daca incepi sa mananci la miezul noptii, exact ce mancai pana acum la cina! Studiile au demonstrat ca, cantitatea de energie pe care corpul o foloseste pentru a digera si metaboliza mancarea scade atunci cand ceasul interior iti spune ca e timpul sa mergi la culcare. O solutie este sa incep sa notezi ce anume mananci, cat mananci si la ce ora si sa descrii in detaliu cum te simti dupa o anumita masa. In acest fel iti vei da seama daca mananci de foame sau de plictiseala.

Mananci sanatos, dar cu multe calorii

Chiar daca mananci doar alimente sanatoase, nu inseamna ca acestea nu sunt bogate in calorii. Iaurtul, avocado sau salatele contin calorii si de aceea este important sa mananci cu masura. Studiile au aratat ca atunci cand consumam mancare sanatoasa, partea creierului responsabila cu senzatia de satietate nu mai functioneaza. Solutia in acest caz este sa ai grija la marimea portiei si la continutul din farfurie.

Portiile sunt mai mari decat ar trebui

Alte cercetari in acest domeniu au dezvaluit ca atunci cand mananca o portie mare de mancare in oras, o persoana are tendinta de a manca la fel de mult si acasa, timp de cel putin o saptamana. Portia potrivita de mancare difera de la o persoana la alta. Insa este important sa incepi prin a-ti asculta foarte bine organismul. Atunci cand te asezi la masa, mananca mai intai o portie mica, apoi asteapta 20 de minute, atat dureaza ca semnalul dat de hormonii din stomac sa ajunga la creier si sa spuna daca te-ai saturat sau nu.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare