Boli

#metode gestionare stres #gestionare stres #stres

5 metode sanatoase de a gestiona stresul

Probabil cunoasteti pe cineva care trece printr-o situatie stresanta. Poate va confruntati chiar voi cu una acum si cautati metode de a-i face fata si de a o gestiona. Stresul ne afecteaza pe toti; de fapt, este o reactie naturala a creierului si organismului nostru la solicitarile sau factorii de stres la care suntem supusi. Este insa important sa invatam cum sa gestionam stresul pentru starea noastra de bine in general.

Adevarul este ca stresul nu e doar ceva negativ. De fapt, face parte din instinctul nostru de supravietuire evolutiv, o modalitate de a ne apara impotriva unor pericole sau amenintari neasteptate. Reactia organismului nostru la stres ne ajuta sa fim mai vigilenti, mai atenti si mai motivati. Cheia este de a gestiona stresul eficient. Daca nu este controlat, stresul cronic ne poate afecta mental si fizic.

1. Gestionati stresul printr-o alimentatie sanatoasa

Sistemul nostru imunitar are nevoie de somn, sport si alimentatie buna in proportii corespunzatoare. Din pacate, stresul pe termen lung poate duce la oboseala si ne afecteaza negativ starea de spirit, fiind dificil sa facem alegeri in favoarea unui stil de viata sanatos.

Multe persoane au tendinta sa manance prea mult din cauza stresului, apeland la alimente rapide si confortabile, dar care adeseori sunt pline de grasimi, sare si zahar. Iar daca abuzati de cafea sau consumati cafeina seara pentru a va stimula starea de spirit sau nivelul de energie, acest lucru poate avea un efect nedorit, perturbandu-va somnul.

Atentia la ceea ce consumati, in special in situatii stresante, va poate ajuta sa gestionati nivelurile de stres si sa schimbati modul in care raspundeti la acesta.

Va reamintesc cateva lucruri pentru o alimentatie sanatoasa:

2. Evitati gustarile fara noima

Mancarea de confort cu continut caloric ridicat poate stimula eliberarea anumitor substante chimice in creier care ne fac sa ne simtim rasplatiti, dar doar pe termen scurt. Acestea ne fac si sa dorim sa mancam in continuare si, intr-un cerc vicios, consumul excesiv poate duce la cresterea in greutate, ceea ce sporeste stresul psihologic. Dulciurile precum inghetata va pot face sa va simtiti bine pe moment, dar intotdeauna urmeaza o cadere psihica.

Daca simtiti nevoia de a consuma ceva, apelati la alimentele nutritive, cu coaja tare si crocanta, care pot ajuta la eliberarea stresului, punand la munca muschii inclestati ai maxilarului. Printre alternativele mai bune pentru gustari se numara migdalele, alunele sau morcovii.

3. Mancati regulat si nu sariti peste mese

Cand sunteti stresati, este usor sa amanati sau chiar sa sariti peste mese. Drept urmare, starea de spirit si nivelurile de energie vor avea de suferit. Poate scadea glicemia, ceea ce creste nivelul de stres. Daca va pierdeti apetitul din cauza stresului, incercati sa consumati des cantitati mai mici de mancare pe parcursul zilei.

De asemenea, momentul mesei trebuie sa fie unul placut si separat de munca sau alte surse de stres. Nu este indicat sa mancati la birou in timp ce lucrati sau sa platiti facturi in timpul cinei. Faceti-va putin timp sa va calmati si sa va relaxati in timp ce mancati. In acest fel, veti consuma probabil mai putin si va veti bucura mai mult.

4. Gestionati stresul prin activitati fizice

Indiferent daca aveti chef sau nu, sportul este un bun relaxant. Cand faceti sport, organismul elibereaza endorfine care va fac sa va simtiti bine in mod natural. Pentru anumite persoane, exercitiile mai simple, de intensitate redusa, precum yoga, Pilates sau o plimbare relaxanta in parc, sunt cel mai bun remediu impotriva stresului. Altele prefera exercitiile de intensitate ridicata, cum ar fi alergarea de viteza sau de rezistenta.

Indiferent de tipul de exercitii care va fac sa va simtiti bine si impliniti, sunt sanse mari sa le puteti incerca acasa. Consultati Herbalife Nutrition Fitness Portal pentru exemple de antrenament pentru fiecare nivel de fitness! Puteti incepe cu urmatoarele exercitii simple: fandari, abdomene, genuflexiuni sau planse in timp ce va uitati la TV.

5. Nu uitati de somn

Cand nu dormim suficient, organismul nostru elibereaza mai mult cortizon decat de obicei. Cortizonul este un hormon al stresului, care, in exces, duce la oboseala si epuizare. Somnul ne ajuta organismul sa se refaca, revigorandu-ne celulele. Este vital pentru intreg organismul, iar o odihna adecvata pe timpul noptii poate ajuta la eliminarea stresului psihologic.

Impreuna, alimentatia, sportul si somnul promoveaza o mai buna stare de sanatate si, desi nu vor elimina situatiile stresante, ne pot ajuta sa gestionam mai bine nivelurile de stres si sa ne imbunatatim starea de bine in general. Intra pe www.jurnaluluneitransformari.ro si descopera ce poti face pentru a ajunge la cea mai buna versiune a ta. Membrul Independent Herbalife Nutrition te poate ajuta cu sfaturi personalizate si sprijin in calatoria ta spre rezultatele dorite.

De David Heber, M.D., PhD, FACP, FASN – Presedinte, Institutul Herbalife Nutrition

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului