Boli

#ziua mondiala a astmului # astm bronsic #astm

5 mai 2020, ziua astmului! STOP deceselor cauzate de astm!

Astmul este o boala cronica tratabila, obiectivul fiind ca astmaticul sa duca o viata normala, cu conditia respectarii stricte a schemei de tratament recomandate de medicul de specialitate (pneumolog sau alergolog). Astmul controlat inseamna ca pacientul duce o viata similara unei persoane sanatoase, lipsa simptomelor sau a crizelor este rezultatul unui tratament corect.

Astmul bronsic se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica a bronhiilor, care determina spasme ale acestor cai aeriene, cu ingustarea lor brusca si imposibilitatea eliminarii eficiente a aerului in expir. Persoana cu astm simte ca se sufoca, tuseste, iar respiratia devine zgomotoasa, suieratoare. 

Se estimeaza ca pana in anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de aceasta afectiune. Astmul este cauzat de alergii in peste 50% dintre cazuri la adulti si 80% la copii.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in Romania, incidenta astmului are tendinta ascendenta, inregistrandu-se, in fiecare an 1,5 cazuri noi de boala la 1000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de varsta scolara poate suferi de astm. La populatia generala, prevalenta astmului bronhic in Romania este estimata la 4-6%, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

5 mai 2020, Ziua Mondiala a Astmului

Ziua Mondiala a Astmului este marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai. Evenimentul, organizat de catre Initiativa Globala pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA), are ca obiective atragerea atentiei asupra acestei afectiuni, imbunatatirea calitatii ingrijirii persoanelor cu astm si asigurarea tratamentului adecvat in fiecare etapa a afectiunii.  

Sloganul din acest an este ”STOP deceselor cauzate de astm!”.

In contextul pandemiei COVID-19, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) si Societatea Romana de Pneumologie (SRP) atrag atentia asupra cum afecteaza aceasta situatie exceptionala in care ne aflam persoanele care sufera de astm.

”Este extrem de important ca pacientii cu astm sa evite in aceasta perioada complicatiile si sa fie foarte responsabili in ceea ce priveste tratamentul. Ii rog sa nu isi intrerupa terapia. Si ma refer atat la medicatia inhalatoare care cuprinde si corticoizi inhalatori, cat si la agentii biologici. Intreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune in pericol viata pacientului. Conceptul de prevenire a complicatiilor are acum o noua dimensiune. Devine evident pentru tot mai multa lume ce inseamna terapie intensiva si ventilatie asistata.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie

“Este esential ca pacientul astmatic sa respecte tratamentul intocmai cu indicatiile medicului de specialitate, in conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbarile si de a obtine controlul bolii. Astmul beneficiaza astazi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurand reducerea inflamatiei si spasmului bronsic, dar si de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel incat chiar si persoanele cu forme severe sa duca o viata cat mai apropiata de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice ramane o alta metoda terapeutica rezervata unor cazuri de astm alergic, in special in populatia pediatrica.” spune conf. dr. Roxana Bumbacea, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Contextul pandemic a scos in evidenta impactul bolilor respiratorii in general, al astmului bronsic in particular, ca o importanta problema de sanatate publica, problema care necesita supraveghere si evaluare continue. Datele epidemiologice arata in continuare o crestere importanta a numarului de pacienti, in conditiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni - sau sociali – fumatul, ceea ce determina o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sanatate.

Un dialog continuu cu pacientii este important si din acest punct de vedere, atat SRAIC, cat si SRP considera ca migrarea spre digital a comunicarii medicale cu pacientii devine o prioritate. In acest fel, simptomele pacientilor vor fi identificate la timp si indrumarile medicilor vor fi posibile fara ca pacientii sa fie nevoiti sa iasa din casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare