Boli

#boala psihica #depresie #depresiv

5 lucruri pe care sa NU le spui unei persoane depresive

Depresia este o boala care iti acapareaza mintea, sufletul si uneori chiar trupul intr-o capcana din care poti iesi doar cu mari dificultati. Aceasta afectiune iti afecteza modul de gandire, somnul, respectul de sine si viziunea generala asupra lucrurilor. Depresia nu trebuie confundata cu o pasa proasta sau un sentiment de tristete. Oamenii care trec printr-o depresie nu isi pot reveni rapid, cel putin nu fara ajutorul unui tratament special. Depresia netratata poate dura saptamani, luni si chiar ani de zile.


Totusi, oamenii din jurul persoanei depresive au un impact foarte mare asupra acesteia si toate lucrurile pe care acestia le fac sau le spun ii influenteaza intr-un mod foarte puternic. De aceea, daca ai langa tine o persoana depresiva, este absolut esential sa iti masori cu foarte mare atentie cuvintele.


Iata o lista cu lucrurile pe care nu ar trebui sa i le spui unei persoane care sufera de depresie


Arati groaznic


O persoana care sufera de depresie isi dezvolta anumite complexe legate de modul in care arata, chiar daca nu este cazul, iar o confirmare primita din partea unei persoane apropiate nu va face decat sa ii ingreuneze situatia. Daca intr-adevar ti se pare ca nu arata prea bine, cel mai bine este sa incerci sa o atragi catre anumite puncte care sa o ajute sa isi infrumuseteze ziua si care sa ii schimbe aspectul in acelasi timp. De exemplu, ii poti propune sa mergeti impreuna la un salon de infrumusetare , sa mergeti la cumparaturi sau chiar sa te oferi sa o aranjezi spunand ca ai chef sa vezi o schimbare la ea/el.


Imi strici buna dispozitie


Persoana depresiva realizeaza ca la un moment dat poate fi o povara psihica pentru cei din jur, iar o astfel de replica nu va face decat sa ii intensifice starea de rau deja existenta. Arata-i persoanei depresive ca vei fi alaturi de ea si vei incerca sa o sustii oricand, indiferent de conditii si de starea in care se afla. Aceasta atitudine este cea de care are nevoie pentru a trece mai usor pentru depresia in care se afla.


Nu am timp acum


Chiar daca nu ai timpul necesar pentru a-l aloca persoanei care sufera de depresie, ar fi bine sa nu spui acest lucru intr-un mod prea dur. In cazul in care chiar nu poti sa petreci alaturi de ea atat timp cat are nevoie, asigura-te ca mesajul tau este unul foarte prietenos, foarte cald si ca o faci sa inteleaga ca vei fi alaturi de ea imediat ce timpul iti permite sa faci acest lucru.


Nu am cu ce sa te ajut


Probabil aceasta este ultima replica pe care are nevoie sa o auda o persoana care se afla in depresie. Intr-o astfel de perioada, persoana respectiva are nevoie de sustinere din toate punctele de vedere si chiar si cel mai mic ajutor inseamna si conteaza enorm. Chiar daca nu ai cu ce sa o ajuti practic, simplul fapt ca ii arati ca esti alaturi de ea si ca iti doresti sa o ajuti, ii este de mare ajutor.


Nu pot sa te inteleg


Este destul de dificil pentru o persoana din exterior sa inteleaga starile si senzatiile pe care le intampina un depresiv , insa asta nu inseamna ca ar trebui sa incerce sa judece sau sa incerce sa rascoleasca persoana care se loveste de aceasta problema. Nu trebuie neaparat sa intelegi de la ce provine depresia, sau de ce nu poate iesi din starea respectiva, ci sa ii fii alaturi 100% si sa ii arati acest lucru.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare