Boli

#sanatate dentara #ingrijire dinti #dinti

5 lucruri necesare pentru a va imbunatati sanatatea dentara

 

Sanatatea dentara nu trebuie neglijata din niciun motiv, mai ales pentru ca poate avea un impact major asupra sanatatii generale a organismului si viceversa. Asta inseamna ca trebuie sa aveam grija de ambele, mai ales acum, in aceste vremuri tulburi.

Cand vine vorba despre sanatatea cavitatii bucale, ceea ce ni se spune de catre medici este ca trebuie sa tinem cont de 5 lucruri importante: dieta, periajul dintilor, ata dentara, apa de gura si mersul la dentist.

1. Importanta die tei pentru a avea dinti puternici

O dieta bogata in seminte, legume, verdeturi, carne, fructe ofera multe texturi pentru mestecat, lucru foarte important pentru curatarea dintilor si prevenirea formarii tartrului si a cariilor. Saliva serveste ca baza de protectie impotriva bacteriilor daunatoare, fiind prima linie de aparare. Ea ajuta la prevenirea cariilor prin reglarea florei microbiene orale si echilibrarea Ph-ului.

Alimentele bogate in nutrienti, dar care sunt sarace in calorii goale, au o contributie mare la promovarea salivei sanatoase si deci in protejarea dintilor pe tot parcursul zilei. Oamenii ar trebui sa evite alimentele care au calorii goale, cum ar fi: zaharuri procesate, zaharuri artificiale, ingrediente acide.

2. Periajul dintilor

Medicii stomatologi ne recomanda sa ne spalam dintii cu o pasta de dinti fluorata, cel putin de doua ori pe zi, pentru ca periajul mentine sanatatea dentara. Fata indoiala, dieta sanatoasa si igiena cavitatii bucale sunt la fel de importante. Totusi, mare atentie la dieta, pentru ca periajul, chiar daca se face corect, nu va putea combate chiar toate daunele unei diete nesanatoase. Dintii au nevoie de nutrienti pentru a ramane puternici. Iata cateva exemple:

  •  Vitamina K2 este un nutrient foarte bun, care are un rol esential in absorbtia calciului in oase si dinti
  •  Vitamina A si Vitamina D ajuta la intarirea dintilor si prevenirea cariilor
  •  Vitamina C mentine sanatatea gingiilor
  •  Calciul si fosforul sunt minerale ce mentin dintii puternici.

3. Ata dentara

O modalitate simpla, de a-ti mentine dintii si gingiile sanatoase, este folosirea atei dentare. Aceasta ajuta la indepartarea acumularilor de placa bacteriana atat intre spatiile dintre dinti, cat si sub linia gingivala. Uneori curatarea acestor zone poate fi dificila cu periuta de dinti.

Bacteriile care se aduna pe dinti pot crea placa dentara si pot creste riscul de aparitie al cariilor. Daca bacteriile se acumuleaza in jurul gingiilor, creste riscul de aparitie al bolilor de gingie. In concluzie, este important de folosit si ata dentara, pentru mentinerea unei igiene adecvate, pentru a mentine gura curata.

4. Apa de gura

Prin folosirea apei de gura se reduce numarul de bacterii si se poate indeparta mirosul neplacut din gura. Apa de gura face parte din rutina de igiena dentara si este de ajutor in reducerea sanselor de a dezvolta probleme de sanatate orala. Daca sunt lasate necontrolate, bacteriile din gura vor provoca infectii, iar acestea se vor raspandi in cavitatea orala, chiar si in tot corpul. Prin imbunatatirea sanatatii dentare se pot creste sansele de a ramane intr-o stare optima de sanatate.

5. Vizita la medicul dentist

In aceasta perioada, in care s-au luat masuri cu privire la pandemie, cabinetele stomatologice devin creative in modul in care isi primesc pacientii. Exista anumite masuri adoptate de catre acestea, in intreaga tara, pentru a mentine pacientii si personalul stomatologic in siguranta. Acestea sunt respectate in cel mai mic detaliu la cabinetul stomatologic Aqua Dental Bucuresti, care realizeaza tratamente dentare complete, de inalta calitate, ce includ:

  • Albirea dintilor, realizarea de implanturi dentare
  • Aplicarea de fatete si coroane dentare
  • Realizarea de extractii dentare, tratamentul cariilor
  • Tratamentul afectiunilor radacinilor dentare
  • Realizarea si aplicarea de proteze
  • Inlocuirea dintilor lipsa si altele.

Oamenii care vor sa-si ingrijeasca sanatatea si maximiza beneficiile dentare pot apela la acest cabinet stomatologic pentru o ingrijire preventiva, acum la inceput de an 2021. Cu ajutorul unor masuri de tratament proactiv se pot economisi bani si se pot face tratamente complet lipsite de durere. Ideea este de a preveni problemele grave si de a oferi dintilor o sanatate orala excelenta.

Chiar daca va simtiti sanatosi, sau poate stiti deja ca este posibil sa aveti vreo afectiune care ar necesita tratament, nu mai trebuie sa amanati vizita la medicul stomatolog, deoarece ingrijirea preventiva va va oferi oportunitatea de a economisi intotdeauna bani pe termen lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare