Boli

#epidemie gripa #gripa #romani gripa

43 de romani au murit din cauza gripei! Este EPIDEMIE?

Alte patru persoane au murit din cauza gripei, numarul deceselor ajungand la 43, a informat luni Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Trei dintre oamenii decedati aveau conditii medicale preexistente si erau nevaccinati antigripal. Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, este vorba despre o femeie de 87 de ani din judetul Iasi, un barbat de 49 de ani din judetul Braila si de un barbat de 93 de ani din Bucuresti.

Al patrulea deces este al unui barbat de 40 de ani, din judetul Giurgiu, fara conditii medicale preexistente cunoscute si cu antecedente vaccinale necunoscute (neasigurat).

Ministerul Sanatatii ar urma sa anunte, in cursul zilei de maine sau cel tarziu miercuri, daca sunt intrunite conditiile pentru a declara epidemie de gripa in Romania - au fost doua saptamani epidemice, iar daca urmeaza si a treia saptamana, va fi declarata epidemie de gripa.

Pentru a putea declara epidemie este nevoie de 3 saptamani in care numarul cazurilor diagnosticate sa fie mai mare decat numarul cazurilor estimate.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat, vinerea trecuta, ca ministerul nu va lua masuri suplimentare in cazul in care va fi declarata epidemie de gripa, deoarece autoritatile actioneaza, deja, la fel ca in cazul unei epidemii. Sorina Pintea a adaugat ca nu se va lua masura inchiderii scolilor, ci „fiecare scoala, fiecare clasa va putea cere suspendarea cursurilor daca 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei - n.red.). Se vor inchide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educatiei si Inspectoratul scolar pot decide acest lucru”.

Autoritatile spun ca sunt luate masuri speciale in scoli. Toti copiii trec printr-un triaj inainte de a intra la cursuri. Cei care prezinta semne de boala trebuie trimisi acasa pentru a nu-i contamina si pe restul colegilor. 

Ministrul sanatatii, Sorina Pintea, a declarat la Digi24 ca acolo unde absenteismul e peste 20% intr-o clasa sau intr-o scoala (din cauza gripei – n.r.), inspectoratele scolare pot lua decizia suspendarii cursurilor pe o perioada limitata.

„Nu e cazul sa cream o isterie din aceasta chestiune, pentru ca gripa a fost intotdeauna in aceasta perioada a anului”, a subliniat ministrul Sanatatii. „E adevarat ca ar fi trebuit cu totii sa luam masuri din timp. Puteam, de exemplu, sa ne vaccinam inca din luna noiembrie”, a adaugat Sorina Pintea.

Sorina Pintea a amintit ca „suntem in plin sezon gripal, ca in fiecare an in aceasta perioada. Am avut doua saptamani cu caracter epidemic. Conform specialistilor, suntem in pragul unei epidemii”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului