Boli

# proceduri moderne #boli cadiovasculare

4 proceduri moderne recomandate pentru bolile cardiovasculare

Afectiunile cardiovasculare reprezinta un grup de boli care afecteaza inima si vasele de sange cum ar fi boala coronariana, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard si multe altele.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces la nivel global cu un numar de aproximativ 17,9 milioane de vieti pierdute anual [1].

Bolile cardiovasculare: diagnosticare si factori de risc

Avand in vedere prevalenta acestor afectiuni si severitatea lor, de-a lungul timpului au aparut numeroase metode de diagnosticare si tratare a acestora, multe dintre ele folosind proceduri moderne si minim invazive.

Deoarece exista numerosi factori de risc asociati cu stilul de viata nesanatos, cum ar fi sedentarismul, dieta nesanatoasa, consumul de alcool, fumatul si obezitatea, identificarea persoanelor cu risc crescut de boli cardiovasculare este importanta, pentru ca acestea sa poata primi tratamentul corespunzator din timp, prevenind astfel agravarea afectiunilor.

Cu toate acestea, atunci cand bolile cardiovasculare si-au facut simtita deja prezenta, urmatoarele proceduri moderne ar putea fi de ajutor.

4 proceduri recomandate pentru bolile cardiovasculare

De la metode de diagnosticare la tratamente chirurgicale minim invazive si implanturi, urmatoarea lista va prezenta cateva dintre cele mai des realizate proceduri in domeniul bolilor cardiovasculare.

Coronarografia sau angiografia coronariana

Coronarografia este o procedura care foloseste raze X pentru a evidentia vasele de sange. Aceasta este realizata de obicei pentru a observa potentiale restricii sau intreruperi ale circulatiei sangvine.

Procedura de coronarografie implica introducerea unui cateter printr-o artera specifica si ghidarea acestuia cu ajutorul imaginilor cu raze X. Odata ajuns la zona dorita, chirurgul va introduce apoi o substanta de contrast specifica, prin care se va evidentia circulatia sanguina si potentialele intreruperi sau ingustari.

Angioplastia coronariana

Aceasta este o procedura minim invaziva prin care sunt largite arterele blocate sau ingustate in urma depunerilor de grasimi sau a placilor de aterom pe peretii vaselor de sange.

Angioplastia coronariana poate fi considerata o optiune terapeutica daca tratamentul medicamentos si schimbarea stilului de viata nu au avut efectul dorit, daca durerile in piept s-au agravat sau daca a exista un infarct de miocard. Cu toate acestea, angioplastia coronariana nu poate fi recomandata tuturor pacientilor, candidatii ideali fiind alesi de catre medicul specialist in baza mai multor criterii.

Procedura de angioplastie coronariana implica introducerea unui cateter prevazut cu balon pana la nivelul arterei ingustate si apoi umflarea acestuia pentru a largi artera inapoi in limitele normale.

Aditional, daca se opteaza pentru angioplastie coronariana cu stent, odata cu umflarea balonasului se poate monta pe peretii arterei si un stent sub forma de plasa, pentru a mentine artera largita cat mai mult timp posibil.

Bypass coronarian

In functie de severitatea afectiunii cardiovasculare si de sanatatea generala, medicul specialist poate alege in schimbul angioplastiei coronariene o alta procedura chirurgicala si anume bypass-ul coronarian. Aceasta procedura redirectioneaza circulatia sanguina pe langa sectiunea blocata sau ingustata.

Pentru a realiza aceasta actiune, chirurgul va preleva un vas de sange sanatos de la nivelul piciorului, bratului sau pieptului si il va conecta atat deasupra, cat si sub artera blocata, circulatia revenind astfel la normal.

Ce trebuie mentionat, insa, este faptul ca bypass-ul coronarian se realizeaza pentru a ameliora anumite simptome asociate cu intreruperea circulatiei sanguine, cum ar fi durerile in piept sau dispneea. Nu reprezinta un tratament curativ pentru cauzele care au dus la ingustarea arterelor, cum ar fi ateroscleroza sau boala coronariana.

Implantare stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni care este implantat pentru a ajuta la controlul aritmiilor. Aritmia reprezinta o problema a ritmului cardiac, acesta putand fi prea rapid, prea lent sau chiar haotic.

Deoarece aritmia netratata poate duce la complicatii severe, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau insuficienta cardiaca, implantarea unui astfel de dispozitiv ar putea ajuta la mentinerea ritmului cardiac in limite normale si la prevenirea eventualelor complicatii.

Toate aceste proceduri si multe altele pot fi efectuate in clinici si spitale specializate, motiv pentru care este recomandata apelarea la serviciile acestora daca exista probleme cardiovasculare sau sunt prezenți anumiti factori de risc.

Referinte:

  1. Cardiovascular Diseases in Western Pacific. World Health Organization, https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.

 Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare