Boli

#probleme de sanatate #sanatate #boli

4 probleme de sanatate pe care stilul de viata "geek" ti le poate cauza

De cativa ani, este la moda sa fii geek, sa iti doresti sa fii altfel fata de ceilalti si sa iesi din tipare. Curentul geek sau mai bine zis stilul de viata geek este greu de rezumat in doar cateva cuvinte, dar in linii mari se poate spune ca persoanele geek sunt pasionate de tot ce inseamna gadgeturi, folosesc intens social media, nu se dezlipsesc niciodata de telefon si lasa impresia ca sunt tocilare.

Obiceiurile de zi cu zi ale unui geek pot duce la aparitia unor probleme serioase de sanatate. Si tu te simti un geek? Iata ce ar putea sa ti se intample daca nu iei o pauza de la acest stil de viata solicitant.


1. Dureri de spate si de gat

Utilizarea pe perioade indelungate a computerului poate duce la aparitia diverselor dureri de muschi, din cauza pozitiei incorecte pe scaun. In timp, un geek se poate confrunta cu dureri serioase de spate si de gat, dar si dureri la incheieturile mainilor.

Cum pentru orice geek folosirea calculatorului este esentiala, singura solutie de prevenire a durerilor este adoptarea unei pozitii corecte pe scaun, dar si ajustarea pozitiei monitorului, astfel incat capul sa stea in pozitie verticala, nu aplecat in fata.


2. Sindromul de tunel carpian

Uneori, geek-ul se poate confrunta si cu furnicaturi sau pierderea sensibilitatii degetelor, din cauza tastatului continuu sau din cauza pozitiei incorecte a mainii atunci cand se foloseste mouse-ul. Aceste simptome sunt reunite sub denumirea de sindrom de tunel carpian.

Este bine de stiut ca, in cazul acestei afectiuni, durerile pot porni chiar de la nivelul cotului. Ce se poate face pentru ameliorarea simptomelor? In primul rand, mouse-ul ar trebui pozitionat in asa fel incat utilizarea lui sa fie confortabila.

In al doilea rand, persoanele care tasteaza timp indelungat ar trebui sa foloseasca o tastatura ergonomica, dar si sa-si odihneasca frecvent degetele. In cazuri mai avansate, medicul poate recomanda folosirea unor orteze de incheietura.


3. Suprasolicitarea vizuala

Un geek care sta ore intregi in fata monitorului isi poate suprasolicita ochii, ceea ce duce la aparitia durerilor de cap, a senzatiei de ochi uscati, a cearcanelor si a vederii incetosate. De asemenea, este posibil sa apara si o schimbare in perceperea culorilor.

Odihnirea ochilor este cea mai simpla metoda prin care poate fi prevenita suprasolicitarea. De asemenea, somnul corespunzator si consumarea unor alimente care imbunatatesc vederea pot contribui la pastrarea sanatatii oculare.

In acelasi timp, este bine ca monitorul sa fie pozitionat la o distanta mai mare de ochi, pentru ca muchii ochiului sa nu fie suprasolicitati.


4. Cancerul

Telefonul mobil este indispensabil tuturor, mai ales persoanelor din curentul geek. Doar ca folosirea pe perioade indelungate de timp a telefonului mobil poate favoriza aparitia cancerului. O confirmare in acest sens venit in anul 2011 de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care anunta faptul ca radiatiile emise de telefonul mobil cresc riscul de gliom, o forma de cancer cerebral.

Vorbitul la telefonul mobil pe perioade lungi de timp poate duce si la aparitia durerilor de cap sau a senzatiei de ameteala. In plus, poate afecta calitatea spermei.

Unii geek devin dependenti de telefonul mobil, iar atunci cand nu il au la indemana din diverse motive, devin anxiosi, deprimati si au insomnii.

Sursa foto: ebay.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare