Boli

#colesterol bun #nivel colesterol #crestere nivel colesterol

4 modalitati excelente de a creste nivelul colesterolului "bun"

Colesterolul LDL, "rau", are parte de o nemeritata publicitate, in detrimentul celui HDL, "bun", pentru simplul fapt ca poate crea o puzderie de probleme de sanatate. Stiai, insa, ca "jumatatea" sa, colesterolul HDL, te poate ajuta sa eviti o buna parte dintre neplacerile cauzate de cel "rau"? Iata cateva metode prin care poti creste nivelul de colesterol "bun" din sange!

Cei mai multi dintre noi, preocupati sa tinem colesterolul "rau" (lipoproteinele cu densitate joasa) in limite acceptabile, il uitam cu desavarsire pe cel "bun" (lipoproteinele cu densitate inalta) care poate avea o influenta pozitiva covarsitoare asupra sanatatii noastre.

Conform spuselor doctorului cardiolog Marla Mendelson de la Centrul pentru Sanatatea Cardiovasculara a Femeilor din Chicago, SUA, un nivel de colesterol HDL de cel putin 60 mg/dl protejeaza inima impotriva afectiunilor cardiovasculare si a altor boli grave, intre care si cancerul de colon!

Afla, asadar, cum iti poti proteja sanatatea crescand nivelul colesterolului "bun" din sange!

1. Include exercitiile fizice in programul saptamanal

Nu degeaba exercitiile fizice, practicate in mod regulat, se bucura de o reputatie excelenta: influenta lor benefica asupra sanatatii se traduce si prin cresterea nivelului de colesterol HDL cu pana la 6,5 mg/dl!

O serie de studii publicate in revista de specialitate Preventing Chronic Disease sugereaza ca nu este niciodata prea tarziu sa incluzi miscarea in programul tau saptamanal. Astfel, cercetatorii au demonstrat ca persoanele sedentare au cel mai mult de castigat de pe urma activitatii fizice regulate, mai ales atunci cand aceasta este o combinatie de aerobic si exercitii fizice menite sa creasca rezistenta fizica.

2. Renunta la fumat

Adauga la bogata lista de motive pentru care ar trebui sa renunti la fumat si influenta nociva pe care acest obicei o are asupra colesterolului "bun". Astfel, fumatorii au adesea colesterolul LDL marit si un nivel redus de colesterol HDL, intrucat toxinele din tigari impiedica cresterea celui "bun".

Totusi, conform spuselor dr. Mendelson, odata ce renunti la fumat, nivelul colesterolului HDL se regleaza treptat, inregistrand cresteri semnificative, chiar si in contextul proverbialei acumulari de kilograme, determinate de renuntarea la tigari.

3. Limiteaza consumul de zahar

Zaharul are, la randul sau, o influenta nefasta asupra nivelul colesterolului HDL din sange. Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA, asupra a 6113 de adulti a dezvaluit ca subiectii cu un consum ridicat de zahar prezentau un nivel scazut de colesterol HDL.

Acelasi studiu a concluzionat ca adultii cu cel mai ridicat nivel de colesterol "bun" erau aceia in a caror alimentatie zaharul reprezenta doar 5% sau mai putin din caloriile consumate zilnic.

4. Consuma alimente rosii si mov

Fructele si legumele rosii si mov sunt aliati de nadejde in lupta contra colesterolului "rau", contribuind si la cresterea nivelului de colesterol "bun"! Explicatia consta in faptul ca aceste alimente sunt bogate in antocianine, substante cu efect demonstrat asupra sanatatii sistemului cardiovascular.

Ce fructe si legume ar trebui, asadar, sa incluzi in alimentatie? Bazeaza-te pe beneficiile unor alimente precum prunele, strugurii negri, varza rosie, vinetele, capsunele, zmeura, murele si merisoarele.

Sursa foto: psychiatricnews.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului