Boli

#dus #atm #telefon mobil #uscator

4 lucruri surprinzatoare care te pot imbolnavi

Suntem ferm convinsi de faptul ca dusul zilnic obligatoriu nu face decat sa ne pastreze frumosi si sanatosi, ca uscatoarele de maini din toalete sunt total inofensive ori ca telefoanele mobile sunt perfect curate pentru le utilizam doar noi.


Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa. Cercetari recente au scos la iveala faptul ca germenii si bacteriile exista chiar si in locurile pe care noi le credem perfect sigure, curate si igienice.


Iata cateva dintre cele mai periculoase lucruri obisnuite pentru sanatatea ta:


Dusul


In ultima vreme tot mai multe persoane prefera dusul in locul bailor in cada, insa studiile realizate de curand au demonstrat ca  un capat de dus este plin de bacterii si ca prin spray-erea apei nu face decat sa provoace imbolnaviri.


Academia Nationala de Stiinta a publicat un articol care sustine ca o treime din dusuri contin o bacterie numita Avium care ataca sistemul respirator si provoaca infectii pulmonare.


In mod normal, un organism sanatos , cu un sistem imunitar puternic se poate feri de aceasta bacterie, insa batranii, persoanele care sufera de diverse boli sau chiar gravidele, sunt extrem de vulnerabili in fata acesteia, incepand sa acuze tuse, oboseala, probleme respiratorii si afectiuni ale plamanilor.


Norman Pace, liderul cercetarii, a declarat ca „daca te bagi sub dus si dai drumul la apa exact peste fata si gura, sansele sa intri in contact cu bacteria Avium sunt foarte ridicate, lucru care poate dauna starii tale de sanatate”.


Pentru a preveni aparitia bacteriei Avium, este recomandat sa cureti periodic capul dusului cu produse de dezinfectare si eventual sa lasi apa sa curga pentru un minut inainte de a intra sub dus.


Uscatoarele de maini


Uscatoarele de maini cu aer cald se gasesc de obicei in cladirile comerciale si se presupune ca aduc un plus de igiena. Adevarul este insa ca uscatoarele pe baza de aer cald sunt contaminate cu bacterii. Din cauza mediului cald, care ajuta la dezvoltarea bacteriilor, uscatoarele de maini nu sunt deloc sanatoase deoarece pe langa functia de uscare, ele nu fac decat sa imprastie germenii pe maini. Acest lucru este cauzat de faptul ca filtrele nu sunt schimbate sau macar curatate si dezinfectate periodic.


Mai mult decat atat, riscul de imbolnavire este cu atat mai mare cu cat dupa ce te speli pe maini, simti ca este perfect igienic sa duci mana la gura sau pe fata. De asemenea, copiii, batranii si gravidele sunt mai vulnerabili in fara acestor bacterii, motiv pentru care trebuie sa evite utilizarea uscatoarelor pe baza de aer cald.


Keith Redway, liderul cercetarii asupra uscatoarelor de maini a declarat ca „dupa ce te speli pe maini, utilizeaza doar prosope de hartie sau lasa pielea sa se usuce de la sine. Uscatoarele pe baza de aer cald te pot imbolnavi de Salmonella si E Coli.”


Telefonul mobil


In mod sigur te gandesti ca telefonul tau mobil nu are niciun motiv sa fie murdar avand in vedere ca esti unica persoana care il foloseste. Din pacate, oamenii de stiinta au avertizat ca un telefon mobil poate avea mai multe bacterii decat colacul de la toaleta, talpa unui pantof sau clanta unei usi.


Acest lucru este cauzat de faptul ca telefonul mobil este utilizat tot timpul, fara sa te speli in prealabil pe maini, atunci cand esti in supermarket, la volan, in transportul in comun sau la locul de munca. Astfel, transferi toti microbii de pe obiectele atinse, direct pe telefonul mobil.


In plus, acesta este tinut de foarte multe ori in buzunar, adica intr-un mediu cald si intunecos, in care bacteriile se dezvolta in voie.


Pentru a te feri de bacteriile de pe telefonul mobil, incearca sa il cureti zilnic cu o discheta de bumbac imbibata in putin alcool medicinal.


ATM-ul de bani


Chiar daca ziua de salariu este o incantare pentru oricine, ai grija sa iti dezinfectezi mainile in cel mai scurt timp dupa ce ai utilizat un ATM bancar.  Acestea sunt antinse zilnic de sute de oameni , ceea ce inseamna ca transferul de bacterii este imens.


Este de ajuns ca o singura persoana infectata cu gripa porcina, de exemplu, sa utilizeze un ATM, iar virusul se poate imprastia rapid, ajungandu-se intr-un timp scurt la o epidemie.


Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de bancnote si fise.


Daca nu ai la indemana o chiuveta cu sapun, utilizeaza un gel atibacterian sau servetele umede din aceeasi categorie.  Pana atunci, evita sa iti atingi gura, nasul si ochii.

Sursa foto : hansgrohe-usa.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare