Boli

#activitati periculoase inima #trezit inima #festin culinar #tulburari ritm cardiac

4 activitati obisnuite periculoase pentru inima

Inima nu are o activitate constanta pe durata intregii zile. Sunt momente in care ritmul cardiac se intensifica, apoi revine la normal, apoi iar se intensifica, in functie de situatiile care apar. Oricat de surprinzator ar suna, trebuie sa stii ca anumite momente din zi si anumite activitati pot fi surprinzator de periculoase pentru inima ta, conform medicului cardiolog Arthur Agatston, cunoscut pentru dezvoltarea celebrei diete South Beach.

1. Trezitul brusc dimineata

Daca vrei sa ai o inima sanatoasa, evita sa te te trezesti brusc dimineata, adica sa sari din pat din cauza ca esti in intarziere. Doctorul Agatston sustine ca riscul de atac de cord este cu 40% mai mare la prima ora a diminetii, decat in alte momente ale zilei. Motivul? Cand te trezesti, organismul incepe sa secrete adrenalina, un hormon care determina cresterea tensiunii arteriale. Dar dimineata, sangele este mai gros si mai greu de pompat, din cauza deshidratarii partiale din timpul noptii. Asa pot aparea diferite probleme la inima.

Ce te sfatuieste medicul: sa iti faci programul in asa fel incat, dupa ce suna ceasul desteptator sa nu fii nevoit sa te trezesti brusc, ci sa permiti inimii sa se adapteze treptat momentului.

2. Diminetile de luni

Conform medicului Arthur Agatston, diminetile de luni sunt cele mai dificile pentru inima ta. In prima dimineata a saptamanii au loc cu 20% mai multe atacuri de cord decat in restul saptamanii, posibil din cauza faptului ca oamenii sunt stresati si deprimati, deoarece trebuie sa se intoarca la serviciu dupa doua zile de odihna.

Sfatul specialistului: incearca sa nu adormi tarziu in weekend si sa te odihnesti duminica.

3. Discursul in public

Vorbitul in fata unui auditoriu care este doar ochi si urechi la tine poate fi un moment periculos pentru inima ta, mai ales daca nu esti obisnuit cu acest gen de discursuri. Emotiile exagerate cresc tensiunea arteriala si ritmul cardiac, precum si nivelul de adrenalina. Exercitiul si stapanirea de sine sunt esentiale in aceste momente periculoase pentru sanatatea inimii.

4. Festinul culinar

O masa copioasa, cu alimente bogate in grasimi si carbohidrati poate fi daunatoare inimii, din cauza substantelor care favorizeaza infundarea arterelor. Daca stii ca urmeaza sa iei parte la un festin culinar, masoara-ti cu atentie portiile de mancare, astfel incat organismul sa aiba timp sa proceseze alimentele de la un fel la altul.

Sursa foto: drmastersblog.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare