Boli

#boli mostenite #boli genetice #boli #sanatate

3 probleme de sanatate pe care le mostenesti de la mama ta

In cazul unor probleme de sanatate serioase factorul genetic este mult mai important decat ati crede. Astfel, o simpla discutie cu mama ta are rolul de a reface acest lant al bolilor pe care le-ai putea mosteni, astfel incat sa stii din timp ce si cum sa previi.

Cancerul 

O femeie poate mosteni genetic un risc crescut de cancer ovarian de pe linie materna, in special in randul femeilor cu varsta ssub 50 de ani. Studiile au aratat ca mostenirea unui defect al genelor BRCA1 si BRCA2 creste riscul unei femei de a dezvolta cancer de ovar cu 10% pana la 40%. In mod normal aceste gene au rolul de a preveni aparitia celulelor canceroase, insa daca o persoana mosteneste aceste gene care au suferit mutatii, devine mai susceptibila dezvoltarii cancerului ovarian sau de san. In ambele cazuri, detectarea precoce a unor probleme de acest gen duc la recuperare in procent de pana la 100%

Bolile de inima

Astfel de probleme sunt, de cele mai multe ori mostenite,, asa ca daca mama ta are probleme cardiace, trebuie sa te astepti ca si tu sa ai o predispozitie pentru acestea si sa faci periodic investigatii medicale. Este recomandat sa renunti la alimentatia bazata pe grasimi si sa faci miscare fizica ori de cate ori ai ocazia.

Osteoporoza 

In cazul in care mama ta sufera de osteoporoza, sansele ca si tu sa o mostenesti sunt incredibil de mari. Ce ar trebui sa faci? In prima faza ar trebui sa mergi la un doctor pentru o scanare a oaselor, astfel incat sa vezi ce densitate osoasa ai. Este de preferat sa ai un stil de viata sanatos, activ si sa-ti verifici periodic nivelul de calciu ca sa iti poti regla alimentatia corespunzator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare