Boli

#cum suferi de insolatie # suferi de insolatie # risc insolatie #insolatie

3 moduri in care te supui riscului de a suferi de insolatie fara sa-ti dai seama

In zilele calduroase de vara tot ce iti doresti este sa stai la soare si sa te bucuri din plin de vacanta. Din nefericire, soarele are si efecte nocive asupra sanatatii! In zilele cu temperaturi extreme evita sa stai in soare pentru ca risti sa faci insolatie. Acesta afectiune grava poate avea multe efecte secundare care duc la complicatii severe. Nu trebuie sa fii neaparat pe plaja pentru a face insolatie, exista si alte moduri in care te expui riscului de a suferi de aceasta afectiune, fara sa iti dai seama. Afla cand poate aparea insolatia si ce trebuie sa faci pentru a evita aceasta problema de sanatate, pentru a te bucura doar de efectele benefice ale soarelui.

Ce este insolatia

Insolatia este o afectiune severa care se instaleaza atunci cand temperatura corpului depaseste 39 de grade Celsius. De regula, aceasta problema de sanatate apare din cauza expunerii la temperaturi ridicate si este o situatie medicala de urgenta. Atunci cand faci insolatie, corpul face eforturi de a-si scadea temperatura prin oprirea sistematica a organelor pentru a proteja inima si creierul. Primele semne ale insolatiei sunt pielea rosie, ameteala, greata, starea de confuzie, lesinul.

Spre deosebire de epuizarea cauzata de caldura care poate fi tratata prin consumul de apa rece si retragerea intr-un loc racoros, insolatia nu ar trebui tratata acasa. Insolatia netratata poate duce la probleme grave de sanatate care afecteaza creierul, inima, rinichii si musculatura si poate duce chiar la deces daca tratamentul este amanat prea mult timp. Pentru a preveni insolatia, afla care sunt modurile in care te expui riscurilor aparitiei acestei probleme, fara sa stii.

Faci sport

Cand afara este extrem de cald, dar tu nu renunti la antrenamente si sport, exista riscul major sa faci insolatie. Atletii sunt predispusi la a face insolatie in lunile de vara, tocmai pentru ca nu renunta sa se antreneze atunci cand este foarte cald. In sport, insolatia apare in lunile iulie si august, atunci cand caldura si umiditatea ating valorile maxime, iar sportivii nu sunt aclimatizati la aceste conditii.

Muncesti afara

In cazul in care meseria ta presupune munca in aer liber, atunci cand temperaturile sunt ridicate trebuie sa ai grija la starea ta de sanatate. Incearca sa faci cat mai multe pauze, sa stai la umbra si sa bei multa apa. Cei care desfasoara munca fizica afara, asa cum sunt fermierii sau cei care lucreaza in constructii, se supun riscului deshidratarii si aparitiei insolatiei.

Te deshidratezi

Cei care prezinta cel mai mare risc de deshidratare sunt copiii si persoanele in varsta, care pot ajunge sa sufere de insolatie. Persoanele care stiu ca sufera de boli de inima sau de ficat ar trebui sa stea cat mai putin afara in zilele caniculare si sa aiba in permanenta cu ei o sticla cu apa. In cazul persoanelor care sufera de aceste boli, procesul de deshidratare se produce mai repede deoarece functiile de autoreglare ale organismului nu functioneaza eficient.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare