Boli

#cancer romani #cancer #cancer Romania

140 de romani mor in fiecare zi de cancer! Care este cel mai intalnit tip de cancer

Numarul deceselor provocate de cancer in Romania s-a dublat din 2009 pana in 2018, arata raportul Jurnalului European de Oncologie! Zilnic, 140 de romani mor de cancer, din cauza diagnosticarii in stadii avansate ale bolii.

Din cauza deficientelor sistemului de sanatate, in Romania, cancerul a ajuns sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii din tarile UE, avertizeaza Colegiul Medicilor din Romania. 

“Pentru ca in oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici macar un program de chimioterapie este necesar un plan national de oncologie care sa cuprinda real tot ceea ce trebuie sa se intample de la preventie pana la ingrijirea paliativa. Elementele de baza pe care orice plan pentru cancer ar trebui sa le aiba sunt: existenta programelor de screening, accesul la investigatii, terapii inovatoare si testari genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc in Romania si dezvoltarea paliatiei, atat de necesara pacientilor. De asemenea, se impune imperativ Registrul National de Oncologie ca parte componenta a Planului National de Oncologie. Realizarea unui plan national de cancer complet si coerent, corect finantat, va avea ca rezultat identificarea bolii in stadii incipiente, curabile”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC).

Statistici in Romania: 83.461 cazuri noi de cancer in 2018*

In Romania, conform ultimelor date Globocan 2018 (Globocan Cancer Observatory)*, in anul 2018** numarul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, in conditiile in care 50.902 romani isi pierd viata din cauza cancerului. Sunt cifre alarmante si multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, daca ar exista o strategie corespunzatoare pentru combaterea acestei afectiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj si Timisoara. ingrijorator este si faptul ca Romania nu detine un Registru National de Cancer si prin urmare se estimeaza ca numarul total ar fi mult mai mare.

Decesele prin cancer s-au dublat in Romania din 2009 pana anul trecut

Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat in 2013, numarul deceselor provocate de cancer in Romania s-a dublat din 2009 pana in 2018.

“Datele statistice noi, publicate de Globocan in anul 2018 si folosind pentru Romania datele Registrului Regional din Cluj-Napoca si pe cele ale Registrului Regional Timisoara extrapolate la cele ale tarilor vecine, arata ca in Romania pentru o populatie de 19.580.628 de locuitori au fost inregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer si o prevalenta la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienti cu cancer. In ceea ce priveste incidenta pentru ambele sexe, pe primul loc se afla cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostata, de vezica urinara si cel gastric. Daca ne referim la incidenta pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se afla cancerul pulmonar, urmat de cel de prostata, vezica urinara, stomac si hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) si ovarian.

Toate aceste date atesta nevoia acuta de masuri preventive care sa porneasca de la primul nivel de preventie pana la preventia tertiara. Intarirea masurilor de preventie ar putea duce la scaderea mortalitatii si a costurilor in tratamentul cancerului. Este adevarat ca numarul medicilor oncologi in Romania a crescut, la fel ca si modalitatile terapeutice moderne, dar ele sunt inca insuficient repartizate la nivelul tarii ca sa putem discuta de tratament uniform in toata tara. Cresterea nivelului de educatie al populatiei ar permite obtinerea unor rezultate mai bune in depistarea precoce, dar si in scaderea costurilor referitoare la tratament. In ultimii ani a crescut accesul pacientilor la terapiile noi, moderne prin rambursarea acestora. Cresterea eforturilor intregii societati privind abordarea cancerului vor permite scaderea mortalitatii prin cancer si cresterea ratei de curabilitate”, spune prof. dr. Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncologie medicala si Presedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR).

* GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) este o platforma web interactiva care publica statistici internationale despre cancer, folosind cele mai noi date ale insitutelor locale de statistica. Este un proiect al Agentiei Internationale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC)

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.