Boli

#cauza probleme memorie #cauze probleme memorie #probleme de memorie #uitare #alzheimer #memorie

12 probleme de memorie care seamana cu Alzheimerul, dar nu au nicio legatura cu acesta

Pierderile de memorie nu sunt intotdeauna cauzate de Alzheimer. Depresia, infectiile si chiar deficientele de vitamine contituie un factor important in ceea ce priveste pierderile de memorie. Iata 12 cauze care duc la pierderi de memorie, la orice varsta. 

Depresia

Pierderile de memorie, impreuna cu problemele de concentrare, sentimentul de tristete si lipsa de vitalitate sunt semne ascunse ale depresiei, fiind comune cu cele ale Alzheimerului. Depresia este unul din simptomele Alzheimerului, asa ca este foarte dificil sa le departajezi si numai un medic poate spune cu siguranta care este cu adevarat cauza.

Infectii ale tractului urinar

In cazul adultilor mai in varsta, infectiile tractului urinar sunt o cauza comuna a pierderilor de memorie, alaturi de confuzie si chiar halucinatii. Simptomele apar de obieci brusc si un simplu test de urina poate determina daca este o infectie bacteriana si necesita tratament cu antibiotice.

Hidrocefalia cu presiune normala

Hidrocefalia cu presiune normala apare atunci cand lichidul spinal se acumuleaza in creier si lichidul cefalorahidian creeaza o schimbare de presiune in creier. Simptomele se dezvolat rapid si includ probleme de mers sau urinare, confuzie si dezorientare.

Boala Lyme

Cu toate ca oboseala este cel mai cunoscut simptom al bolii Lyme (o infectie transmisa de capuse), aceasta poate provoca si probleme de memorie, odata cu incetinirea gandirii si aparitia problemelor in gasirea cuvintelor.

Hematoame subdurale

Hematoamele subdurale apar atunci cand anumite vase de sange din creier sangereaza. Acestea pot fi cauzate de leziuni la nivelul scalpului, iar sangerarea poate duce la simptome asemanatoare dementei, precum apatia, schimbarile de comportament si confuzia.

Glanda tiroida nederactiva

Afectiunea se mai numeste si hipotiroidism si apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian, necesar pentru un metabolism echilibrat si multe din functiile organismului.

Deficitul de vitamine

Deficitul de vitamina B, si in special B12, poate imita boala Alzheimer si este foarte frecvent la adulti, la varstnici, dar si la persoanele vegane si vegetariene.

Diabetul

Diabetul poate genera atat probleme acute, cat si cronice legate de memorie. Se datoreaza faptului ca nu exista un echilibru intre insulina si zaharul din sange. Daca nivelul glicemiei sacade prea mult, organismul nu are suficient combustibil pentru a lucra. Persoanele devin hipoglicemice, stangace si au pierderi de memorie. Mai mult, daca nu se controleaza nivelul de glicemie din sange se poate ajunge la leziuni ale arterelor din creier.

Probleme cu somnul

In cazul in care nu dormi suficient sau nu dormi bine, pot aparea probleme ale memoriei.

Tumoarea cerebrala

In functie de locul unde sunt localizate, tumorile cerebrale pot afecta memoria, rationamentul, gandirea si alte abilitati congnitive.

Abuzul de alcool

Persoanele care consuma alcool pot inregistra pierderi de memorie numai dupa cateva pahare. Pe de alta parte, consumul excesiv de alcool poate provoca mai multe probleme cronice de memorie.

Efectele secundare ale medicamentelor

Multe medicamente diferite, cum ar fi opaceele, somniferele, anumite antidepresive si chiar antihistaminicele, pot provoca probleme de memorie si confuzie. Persoanele in varsta sunt in special in pericol, organismul lor neasimiland medicamentele la fel de usor ca cei tineri. In general, problemele psihice provocate de medicamente apar brusc si pot evolua rapid.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare