Boli

#deficit de fier #anemie

12 informatii importante pe care nu le stiai despre anemie si deficitul de fier

Anemia este de mai multe feluri. Atunci cand celulele rosii din sange nu au suficienta hemoglobina, deci nu au destul fier, un element important pentru buna functionare a organismului, vorbim de o anemie prin lipsa de fier sau anemie feripriva.

 

Iata 12 informatii importante despre anemia feripriva de la dr. Sandra Alexiu, Presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, si dr. Gabriela Caracostea, medic ginecolog:

1. Avem in organism aproximativ 4-5 grame de fier. In timpul sarcinii, medicii recomanda ca femeia gravida sa suplimenteze cu 1 gram de fier, care este necesar cresterii numarului de eritrocite, cu un rol important in transferul oxigenului de la mama la fat.

2. Pentru a vedea daca avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, seritina serica si TSAT, adica saturatia transferina.

3. Hemoglobina si seritinina serica se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Saturatia transferina nu este decontata si costa aproximativ 20-30 de lei, in functie de laborator.

4. Anemia la femeile insarcinate este foarte raspandita si nu tine de nivelul socio-economic al tarilor.

5. O femeie care incepe o sarcina cu deficit de fier poate avea complicatii si  se poate confrunta ulterior cu o anemie a fatului. Aceasta va avea consecinte pe dezvoltarea lui neurologica.

6. Echipa medic ginecolog-medic de familie este foarte importanta atunci cand vine vorba de diagnosticarea la timp a anemiei feriprive.

7. In Romania exista un program national de preventie a deficitului de fier. Este realizat de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu. Prin acest program, gravida si copilul pot primi fierul necesar in prevenirea anemiei.

8. Exista deficit de fier si fara anemie.

9. Oboseala nu inseamna neaparat anemie. Trebuie investigat daca nu e si altceva acolo. Medicul de familie va recomanda si alte analize.

10. Menstruatiile abundente pot fi o cauza a anemiei feriprive. Este o pierdere de sange mare pentru organismul femeii care nu poate fi recuperata intre episoadele menstruale ceeea ce face ca anemia prin deficit de fier sa se instaleze mult mai repede.

11. Alimentele rosii si verzi aduc fier in organism. Atentie la alimentele verzi. Trebuie sa fie spalate si uscate foarte bine.

12. Tratamentul cu fier se administreaza in timpul mesei pentru ca absorbtia lui este mai buna. Un lucru foarte important aici: se administreaza doar la recomandarea medicului.

Interviul integral cu doamnele doctor Sandra Alexiu si Gabriela Caracostea poate fi urmarit pe canalele de Facebook si Youtube Pacientul 2.0, adica aici si aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului