Boli

#anemie #alcool #cancer #dementa #ciroza #hipertensiune arteriala # consum alcool

11 probleme de sanatate cauzate de consumul exagerat de alcool

Consumul de alcool in exces poate cauza probleme de sanatate majore, avand un impact puternic si asupra vietii personale a consumatorului. Iata cateva dintre cele mai importante afectiuni provocate de consumul excesiv de alcool.

1 Anemie

Consumul exagerat de alcool poate duce la scaderea hemoglobinei, care declanseaza o serie de simptome, cum ar fi oboseala, ameteli sau dificultati de respiratie.

2 Cancer

Alcoolul, consumat in mod frecvent, poate creste riscul de a face cancer. Oamenii de stiinta considera ca riscul crescut survine atunci cand organismul transforma alcoolul in acetaldehida, o substanta cancerigena puternica. Riscul de cancer este mai ridicat la persoanele care, pe langa alcool, consuma tutun.

3 Boli cardiovasculare

Consumul exagerat de alcool poate grabi formarea cheagurilor de sange, care poate duce la producerea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. In plus, consumul de alcool poate provoca si cardiomiopatie - afectiune severa in care muschiul cardiac este slabit si nu mai are putere sa pompeze sangele in intreg organismul. Astfel, pacientul isi pierde rapid cunostinta si, in lipsa unui tratament imediat, poate muri.

4 Ciroza

Alcoolul este toxic pentru celulele hepatice, motiv pentru care, in timp, poate aparea ciroza. Aceasta boala poate fi fatala, in cazul in care ficatul este atat de afectat, incat nu mai este in masura sa functioneze. Potrivit cercetarilor, femeile sunt mai predispuse la aceasta boala decat barbatii.

5 Dementa

Alcoolul accelereaza contractia anumitor regiuni-cheie din creier, care provoaca pierderea aptitudinilor mentale. Astfel, viata cotidiana a persoanei este afectata, intrucat aceasta nu mai are capacitatea de a planifica anumite evenimente, de a gandi, nu poate rezolva probleme si pot aparea si deficientele nutritionale severe.

6 Depresie

Este bine stiut faptul ca depresia este strans legata de consumul exagerat de alcool. Cu toate acestea, nu se stie daca din cauza depresiei oamenii consuma alcool sau din cauza alcoolului unele persoane dezvolta depresie.

7 Convulsii

Consumul exagerat de alcool poate provoaca epilepsie, insa poate declansa convulsii si la persoanele care nu sufera de epilepsie.

8 Guta

Guta este o forma de artrita, caracterizata prin episoade dureroase, secundare inflamatiei articulatiilor. Desi, de cele mai multe ori, cazurile sunt ereditare, alcoolul pare sa joace un rol important in agravarea acestei afectiuni.

9 Hipertensiune arteriala

Alcoolul poate afecta sistemul nervos simpatic, care controleaza, printre altele, constrictia si dilatarea vaselor de sange, ca raspuns la stres, temperatura, efort. Consumul exagerat de alcool poate cauza cresterea tensiunii arteriale.

10 Leziuni ale nervilor

Consumul exagerat de alcool poate duce la o forma de leziuni nervoase, cunoscuta sub numele de neuropatie alcoolica, caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor. Initial, simptomele acestei afectiuni sunt de natura senzitiva, urmand sa se manifeste si la nivel motoriu.

11 Pancreatita

Pancreatita interfereaza cu procesul digestiv, cauzand dureri abdominale severe si diaree. Unele cazuri de pancreatita sunt din pricina calculilor biliari, insa in 60% dintre cazuri, alcoolul este factorul care declanseaza pancreatita.

Sursa foto: theministerspen.blogspot.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare