Boli

#gripa Romania #gripa #infectii respiratorii acute

100.000 de cazuri de infectii respiratorii in Romania. Cazurile de gripa, in crestere!

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma cu privire la cresterea numarului de cazuri de infecții respiratorii acute, care este 10% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut! Si cazurile de gripa se inmultesc in Romania!

“Atentie la gripa. Sunt deja 4 cazuri de gripa clinica în ultima saptamana și au fost confirmate 3 cazuri de gripa AH1. Numarul infecțiilor respiratorii acute a crescut cu 2,8 % fața de saptamana precedenta și se apropie rapid de 100.000 (cu aproape 10 % mai multe comparativ cu aceeași saptamana din 2017)”, atrage atentia dr Tudor Ciuhodaru pe pagina de Facebook.

Medicul insista asupra regulilor de prevenire a imbolnavirilor!

Cum ne protejam - 4 reguli simple

1 Evitati contactul cu persoanele bolnave: evitati aglomeratiile (mijloace de transport în comun, spatii publice) unde exista risc crescut de a intra în contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti în colectivitati, mai ales scolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceti copilul în colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secretii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.

2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti în apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

3. Evitati stresul termic: îmbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului în spatii încalzite precum institutiile pubilice si magazine.

4. Respectati un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate în vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihna.

Retineti:
1. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate 
2. Cei mai expusi sunt vastnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficientii, pacientii cu afectiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
3. Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor. 
4. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta, ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.

Daca ai intrebari referitoare la orice tip de medicament, poti consulta PROSPECT MEDICAMENTE

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare