Boli

#tulburari psihice #boli psihice #boli #sindromul cotard #sindromul capgras #paramnezia reduplicativa #Erotomania

10 tulburari psihice ciudate despre care probabil ca n-ai auzit niciodata

Pe langa bolile psihice arhicunoscute precum schizofrenia sau tulburarea compulsiv-obsesiva, intalnite la tot mai multe persoane, exista si un numar de sindroame mai putin cunoscute si, in acelasi timp, mai rar intalnite. Este vorba despre tulburari psihice care pot parea ciudate prin prisma manifestarilor neobisnuite. Iata 10 dintre ele:

1. Sindromul Capgras

Sursa foto: i-am-bored.com

Sindromul Capgras este un delir caracterizat prin incapacitatea de identificare a unor persoane. Mai exact, pacientul este convins ca un membru al familiei sale - sotie, frate sau fiu, ori un prieten apropiat - este un impostor si ca acesta a fost schimbat cu o persoana cu trasaturi identice.

2. Sindromul Cotard

Sindromul Cotard este caracterizat de o stare de delir in care pacientul insista ca a murit sau ca o parte a trupului sau a putrezit. Spre exemplu, o pacienta descria cum simte socuri electrice in ambele brate, iar din cand in cand spunea ca are senzatia ca bucati de carne din corpul ei dispar. Acest sindrom este extrem de rar, fiind de obicei intalnit la pacientii care sufera de schizofrenie si de tulburari bipolare.

3. Paramnesia reduplicativa

Sursa foto: i-am-bored.com

Boala se manifesta prin senzatia pacientului ca anumite spatii din viata sa, cum ar fi casa, scoala sau biroul, au fost dublate si ca acum se afla intr-una dintre aceste dubluri, intr-un alt oras decat cel real.

4. Sindromul mainii de extraterestru

Pacientii diagnosticati cu aceasta boala au momente in care se refera la mainile lor ca la un organ strain, care nu le apartine si pe care nu il pot controla in mod constient. Situatia poate deveni periculoasa atunci cand pacientul incearca sa scape de acest asa-numit "intrus".

5. Sindromul Alice in Tara Minunilor

Pacientii care sufera de aceasta maladie vad obiectele mai mari sau mai mici decat sunt in realitate. Si auzul si simtul tactil pot fi afectate. Sindromul este de obicei temporar si poate fi cauzat de tumori pe creier sau de consumul de droguri.

6. Fuga disociativa

Pacientul care sufera de aceasta boala rara pleaca uneori inopinat de acasa sau de la locul de munca. Excursiile pot fi de scurta durata sau pot dura cateva zile. El isi asuma alte identitati si nu isi mai aminteste cine este cu adevarat.

7. Sindromul accentului strain

Sursa foto: fansofflanders.be

Persoanele care sufera de acest sindrom se trezesc brusc vorbind intr-un mod care este diferit de cel in care vorbeau pana atunci. S-a descoperit ca, adesea, pacientii nu auzisera pana atunci accentul pe care l-au adoptat. Pacientii isi recapata uneori accentul natural prin terapii intensive.

8. Erotomania

Pacientii care sufera de aceasta tulburare psihica se amagesc la gandul ca o persoana este indragostita de ei. Mai mult, persoana care le-ar iubi in taina are de fiecare data un statut superior, deseori fiind vorba despre o celebritate.

9. Sindromul mizeriei senile

Sursa foto: i-am-bored.com

Este caracterizat prin neglijarea personala extrema, mizerie domestica, retragere sociala. Se intalneste mai ales la persoanele in varsta, de aceea si poarta numele de sindromul mizeriei senile.

Persoanele care sufera de acest sindrom prezinta tulburari de comportament ca isteria, atunci cand cineva din afara incearca sa le schimbe modul nociv de viata.

10. Licantropia

Pacientul se crede animal, se percepe ca atare si actioneaza in consecinta. Cele mai des intalnite "transformari" sunt cele in lup sau in caine.

Sursa foto: lettera43.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului