Boli

#tigari #fumat #boli #cancer

10 motive pentru care trebuie sa te lasi de fumat

Diferite tipuri de cancer, nicotina .

Iata mai jos cateva motive pentru care trebuie sa te lasi de fumat :
 

1 Cancer la plamani
 

Potrivit cercetatorilor, peste 90% dintre cazurile de cancer la plamani sunt cauzate de fumat. Aceasta afectiune poate aparea si la fumatorii pasivi. Cancerul la plamani trebuie sa fie pe primul loc in lista de motive pentru care sa te lasi de fumat. Pentru apropae 70% dintre persoanele care se imbolnavesc de cancer la plamani, aceasta afectiune este fatala. Cu cat te vei lasa mai devreme de fumat, cu atat riscul de aparitie a cancerului este mai redus.
 

2 Alte tipuri de cancer
 

Unul dintre motivele pentru care fumatorii sunt mai predispusi la dezvolatarea cancerului de plamani este faptul ca nicotina inhiba functiile sistemului iminitar. Aceasta previne in mod normal aparitia de tumori canceroase. Astfel, atat fumatorii cat si cei care se expun in mod frecvent fumului de tigara sunt mult mai predispusi concerului, de orice tip.
 

3 Emfizem
 

Din cauza fumatului, plamanii sunt atat de deteriorati, incat nu mai sunt elastici. Pentru o persoana bolnava de emfizem, devine astfel dificil de a respira. Aceasta boala este ireversibila. Cu toate acestea, persoanele care se lasa de fumat pot diminua simptomele acestei boli.
 

4 Boli cardiace
 

Fumatul duce la reducerea fluxului sangvin in artere. Acest lucru poate duce la atacuri de inima. Chiar si dupa un an de la stoparea fumatului, riscul aparitiei bolilor cardiace se reduce la jumatate.
 

5 Tensiune arteriala

 

Nicotina si celelalte subtante nocive din tigari au un impact major asupra tensiunii arteriale. In timp, nicotina distruge arterele si vasele de sange.
 

6 Infarct
 

Tensiunea arteriala necontrolata este factorul de risc numarul unu pentru un infarct. Fumatul accelereaza astfel riscul unui infarct. Dupa doar o zi fara tigari, tensiunea arteriala scade.
 

7 Orbire
 

Orbirea este unul dintre motivele pentru care sa te lasi de fumat de care nu ai auzit foarte des. De asemenea, nici pe pachetel de tigari nu ai vazut acest avertisment. Fumatorii sunt de patru ori mai predispusi la bolile oculare. Degenerarea tesutului ocular duce in timp la pierderea vederii centrale. Fumatul este unul dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii la batrani.
 

8 Alzheimer
 

Rata declinului mental este de cinci ori mai ridicat in cazul fumatorilor. Daca in familia ta au mai fost persoane care au siferit de aceasta boala, acesta trebuie sa fie unul dintre motivele pentru care ar trebui sa te lasi de fumat.
 

9 Artrita si lupus
 

Lupusul este o boala cronica care cauzeaza durere si inflamatii. In cazul fumatorul, riscul aparitiei acestei afectiuni este mult mai ridicat decat la cei nefumatori. Artrita se manifesta prin dureri si umflaturi ale incheieturilor. Aceste afectiuni sunt autoimune. Nicotina pune in pericol functionarea corecta a sistemului imunitar. Astfel, organismul este mult mai expus acestor afectiuni.
 

10 Infertilitate
 

Femeile care fumeaza prezinta un risc ridicat de a suferi de infertilitate sau de a pierde o sarcina. De asemenea, femeile fumatoare prezinta un risc mai ridicat de a naste prematur.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare