Boli

#copil #boli #piele #dermatita #eczeme

10 lucruri pe care este bine sa le stii despre eczeme

Eczema, denumita medical dermatita atopica, este o inflamare a pielii care poate aparea in orice moment al vietii. Acest fenomen, necontagios, s-a dublat, chiar triplat in ultimii 30 de ani si afecteaza peste 20% dintre copii inainte de implinirea varstei de 7 ani.

Iata 10 lucruri foarte utile pe care este bine sa le stii despre eczeme:

1.  Simptome. 4 semne majore caracterizeaza dermatita atopica: uscarea pielii, pruritul (senzatia de mancarime este intensa si uneori poate provoca insomnii), roseata la nivelul leziunii (insotita de vezicule mici umplute cu lichid, care formeaza cruste) si infectarea eczemelor (cauzata adesea de stafilococul auriu ).

2.  Localizare. Dermatita atopica este localizata in locuri specifice: obraji, partea posterioara a bratelor, la nivelul picioarelor (in zona tibiei si a coapsei). Localizarea eczemei se poate schimba uneori si se poate situa la pliul coatelor si al genunchilor, pe maini sau la nivelul gatului.

3. Aparitie. Eczemele apar de obicei in jurul varstei de 3 ani si de cele mai multe ori dispar dupa ce micutii au implinit 7 ani. In aproximativ 15% dintre cazuri, dermatita poate persista pana in perioada pubertatii. Insa, si adultii pot deveni victimele eczemelor.

4.  Cauze. Adesea, dermatitele apar la copiii care au in familie antecedente patologice (astm alergic, rinite etc). De asemenea, exista cativa factori declansatori: purtarea anumitor haine prea stramte sau din materiale care favorizeaza aparitia iritatiilor, infectii (otite, vaccinari, cresterea dintilor), stres, schimbari de anotimp, alergeni (alimentari, respiratori, de contact). Socurile emotionale pot declansa aparitia eczemelor, de aceea este important sa se creeze copilului un climat afectiv calm, sigur.

5. Situatii care favorizeaza aparitia eczemelor. S-a remarcat ca dermatita atopica se poate dezvolta in anumite situatii: dupa migrarea intr-o tara dezvoltata; in clasele sociale favorizate;  la copiii cu o greutate mare la nastere si nascuti de o mama in varsta; la copiii ale caror mame au fumat in perioada sarcinii sau in timpul alaptarii.

6. Produsele alergene. Alergenii cei mai frecventi sunt: plantele, animalele si calitatea aerului. De asemenea, anumite alimente cum sunt arahidele, albusul de ou, laptele, graul, crustaceele, cicolata si soia pot duce la declansarea iritatiilor.

7. Tratament . In tratamentul dermatitei se foloseste adesea crema pe baza de cortizon, insa numai dupa recomandarea medicului, deoarece sunt persoane care nu tolereaza acest hormon.

8. Prevenire. Pentru a preveni aparitia eczemelor se recomanda hidratarea pielii si evitarea surselor de stres, care favorizeaza aparitia crizelor. Introducerea in alimentatie a acizilor grasi omega 3 si omega 6 se poate dovedi de un real ajutor.

9. Evolutia bolii. Afectiunea poate dura o saptamana sau chiar doua, dar poate reapare peste cativa ani. In 90 % dintre cazuri, dermatita atopica dispare dupa varsta de 7 ani sau in adolescenta.

10. Sechele. In anumite situatii, este posibil ca pielea sa se ingroase, sa-si piarda pilozitatea sau chiar sa se pigmenteze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare