Boli

#aplicatie donare sange #Donorium #donare sange

1 din 3 bucuresteni nu primeste sange la timp! Aplicatia care ofera sanse la viata egale pentru toti romanii!

Doar 2% din populatie doneaza sange in Romania, iar 1 din 3 bucuresteni nu primeste sange la timp. Proiectul social Donorium, realizat de Asociatia Smart Society si Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, isi propune sa dubleze numarul de donatori pana in 2025 prin cresterea vizibilitatii problemei, dezvoltarea unor campanii de educare si lansarea unei aplicatii de smartphone ce are la baza motivarea donatorilor prin gamificare si stimularea dezvoltarii unei comunitati de donatori fideli.

Aplicatia Donorium interconecteaza in timp real nevoile centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor si faciliteaza comunicarea dintre donatori si centre. Astfel, isi propune:

  • sa anunte potentialii donatori cand este nevoie de sange in orasul lor
  • sa reduca timpul de asteptare pentru donatori si sa creeze un flux constant de donatori prin programarea la donare
  • sa directioneze donatorii catre cel mai apropiat centru de transfuzii prin navigare GPS
  • sa promoveza importanta donarii de sange
  • sa informeze cu privire la procesul de donare

Din acest proiect fac parte 5 Centre de Transfuzie Sanguina din tara: Bucuresti, Arad, Bacau, Constanta si Ploiesti, dar pana in septembrie 2019 se vor mai alatura inca 10 centre din tara.

„Prin proiectul Donorium ne-am propus sa facilitam comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguina si posibilii donatori. in timpul implicarii mele, atat in cazul Colectiv, cat si in perioada in care am fost consilier al Ministrului Sanatatii, am realizat ca aceasta criza de sange este cauzata nu doar de lipsa informarii, dar si de faptul ca nu este facilitata deloc comunicarea intre posibilul donator si centre. Oamenii care vor sa doneze stau cu orele la cozi, ceea ce in mod cert ii demotiveaza sa revina ca donatori. In acelasi timp personalul din centre este insuficient pentru a gestiona in timp rapid toti donatorii, daca acestia nu vin in mod constant, ci vin doar in prima parte a programului. Prin proiectul Donorium dorim sa promovam donarea de sange cat mai mult posibil, sa educam publicul, aratand relevanta donarii de sange si cum poti salva vieti prin simplu fapt ca esti informat. Aplicatia de smartphone Donorium, dezvoltata cu sprijinul Kaufland Romania si a voluntarilor din tara, te ajuta sa te programezi in centrul de transfuzie apropiat, iar cand exista o criza majora de sange sa ajutam foarte repede prin alerte clare, care iti ofera toate informatiile” a declarat Diana Stoica, Strategul Asociatiei Smart Society si unul din initiatorii acestui proiect, cu o experienta mare in colaborarea cu Centrele de Transfuzie Sanguina din tara.

 

Proiectul social Donorium reuneste oameni din diferite domenii, care se implica voluntar pentru a da o mana de ajutor in rezolvarea unei crize reale, ce trebuie rezolvata pe termen lung. In plus, Asociatia Smart Society isi va concentra eforturile pentru actualizarea si imbunatatirea legislatiei si a finantarii corespunzatoare a centrelor de transfuzie sanguina avant ca obiective: modernizarea infrastructurii, introducerea informatizarii in toate centrele din tara si a testarii NAT in centrele de tip platforma, constituirea unei rezerve nationale de sange (inclusiv crioprezervare, banca de sange cu fenotipuri rare) si reintroducerea stagiului de hematologie transfuzionala in sistemul educational de specialitate.

“Sangele nu se cumpara, nu se vinde, el se doneaza. Daca vrem sa nu mai avem criza de sange in Romania, e important sa intelegem ca avem nevoie de donatori.” a declarat Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Proiectul Donorium este sustinut de Kaufland Romania si de voluntari din domenii precum IT, comunicare, juridic, marketing, stiinte comportamentale din toata tara.

Despre echipa Asociatiei Smart Society

Dream Architect: Dragos a fost dintotdeauna pasionat de inovare. A cautat mereu sa rezolve probleme prin solutii software, atat in Orange Romania in departamentul de inovare, cat si in Vodafone Group, avand rolul de a automatiza eforturile de management al retelei. A crezut mereu ca poate aduce un impact social mare pentru Romania, asa ca in ultimii 2 ani si jumatate a pus la bataie toate abilitatile si cunostiintele sale pentru a rezolva criza donarii de sange. Astfel a aparut Donorium, un proiect dezvoltat astfel incat sa adreseze toate dificultatile sistemului de transfuzie al Romaniei. Donorium nu este doar o aplicatie sau un proiect, ci o viziune. Viziunea ca lucrurile se pot imbunatati in profunzime doar daca tot ceea ce facem, facem cu bucurie. intr-o lume din ce in ce mai agasanta, trebuie sa ne amintim mereu de spiritul ludic, astfel ca tot ceea ce facem in proiectul Donorium, facem astfel incat sa provoace valuri de fericire tuturor oamenilor implicati: donatorilor, personalului centrelor de transfuzie, voluntarilor nostri si tuturor celor care ne urmaresc desfasurarea proiectului din exterior

Strategy Unicorn: Diana Stoica este jurist la baza, a lucrat pentru Asociatia OvidiuRo, in programul Fiecare Copil in Gradinita, care oferea celor mai saraci copii din Romania sansa la o viata mai buna, prin educatie. Pe 31 octombrie 2015 s-a implicat in grupul de voluntari Colectiv.info, unde facea legatura intre oamenii care voiau sa ajute si cei care aveau nevoie de ajutor. Curand a lansat proiectul Programarea la donare, pe care l-a dezvoltat impreuna cu Ionut Oprea, si in care au fost sunati 500 de donatori in cele 2 luni de proiect pilot. In 2016 a fost cooptata de ministrul Sanatatii de atunci, Vlad Voiculescu, si a devenit consilier personal al sau. Atunci si-a propus gasirea unor solutii pentru promovarea donarii de sange. La finalul anului 2017 a plecat si a revenit alaturi de echipa Smart Society, unde au pregatit proiectul Donorium, iar alaturi de ei sunt zeci de voluntari din toate domeniile si din toata tara.

Tech Guru: Vlad a inceput sa programeze de la varsta de 13 ani, iar in liceu a dezvoltat prima sa aplicatie pentru smartphone. A acumulat peste 5 ani de experienta in dezvoltare software lucrand in medii diverse, de la start-up-ul olandez SwingBy la a lucra pentru unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul consultantei IT din Europa si apoi a lucrat pentru a 2-a cea mai mare banca din Europa. Vlad a facut parte doi ani la rand din cei peste 90 de speakeri din cadrul conferintei DevTalks, unde a vorbit despre dezvoltarea aplicatiilor Android. Atat experienta sa diversificata, cat si motivatia nascuta din evenimentul Colectiv si intalnirea intamplatoare cu Dragos, au condus la initierea proiectului Donorium.

Despre Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange

Multi oameni nu stiu prea multe despre ce inseamna donarea, dar acest lucru nu face mai mica nevoia permanenta de sange, iar acest mesaj trebuie sa ajunga la cat mai multe persoane. Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange incearca sa faca acest lucru din anul 2000, prin zeci de proiecte si parteneriate. Proiectele au avut ca public tinta copii de diverse varste - pentru ca educatia trebuie inceputa devreme, adolescenti, studenti, populatie generala. O parte din realizarile Asociatiei pot fi gasite pe site-ul FDBS www.doneazasange.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare