Sanatosi de Sarbatori

#abuz de alcool #alcool sarbatori # mese festive #sarbatori #petreceri #alcool

Atentie la cat bei de Sarbatori! Cum sa eviti abuzul de alcool

Medicii iti recomanda in permanenta un consum moderat de alcool iar in perioada sarbatorilor este cu atat mai important sa tii cont de indrumarile lor. Astfel, eviti probleme care variaza de la acumularea kilogramelor, din cauza numarului mare de calorii pe care bauturile alcoolice il contin, la "sindromul inimii de vacanta".

Seteaza-ti o limita si tine-te de ea

Tentatia consumului exagerat de alcool este mare in perioada sarbatorilor, cand familia se aduna in jurul mesei, iar festinul dureaza ore in sir. De aceea, fii prevazator: stabileste de la bun inceput care iti este limita - ideal ar fi sa nu consumi mai mult de o bautura (un pahar de vin, spre exemplu) pe ora - si respect-o orice ar fi.

Tine cont de faptul ca abuzul de alcool, atat de comun in aceasta perioada a anului, poate declansa "sindromul inimii de vacanta", adica instalarea palpitatiilor si a aritmiilor, potential periculoase. Acest soi de probleme cardiace este mai des intalnit in randul celor care, de regula, nu consuma alcool decat ocazional, abuzand insa in decursul celor cateva zile de sarbatoare.

Alterneaza bauturile alcoolice cu cele non-alcoolice

O modalitate excelenta de a reduce consumul de alcool in perioada sarbatorilor este si aceea de a alterna bauturile alcoolice cu cele non-alcoolice. Mai exact, fiecare pahar de vin, whisky, bere, coniac etc. ar trebui sa fie urmat de unul sau mai multe pahare de apa si/sau suc.

Adauga cuburi de gheata in paharul cu bautura

O alta strategie eficienta? Adauga in bautura alcoolica preferata cuburi de gheata, in special daca vorbim despre cocktailuri, whisky ori coniac. Astfel, vei reusi sa iti diluezi - si lungesti - suficient de mult bautura cat sa nu simti nevoia sa te indrepti curand catre un alt pahar.

Aceasta solutie, cat si precedenta te vor ajuta si sa iti mentii un nivel optim de hidratare care va tine la distanta o eventuala mahmureala si simptomele specifice.

Spune "stop" cat mai devreme

Te-ai delectat cu cateva pahare de-a lungul mesei festive? Pentru ca somnul post-festin sa nu iti fie perturbat, renunta la consumul de alcool cu cel putin 2 ore inainte de a te duce la culcare. In caz contrar, metabolizarea alcoolului pe durata noptii se va traduce prin intreruperi frecvente ale odihnei -chiar daca suficient de scurte cat sa nu ti le mai amintesti - si, implicit, printr-un somn nesatisfacator.

Sursa foto: holadoctor.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea